От кои продукти ресторантьорите печелят най-много

Всички знаем, че храната в ресторантите е по-скъпа от нормално. Това е в реда на нещата, тъй като, когато отиваме на ресторант, ние не получаваме само храна, а също така обслужване, атмосфера и като цяло място, където да си прекараме добре в приятна компания (поне в общия случай).

Все пак съществуват някои ястия, които докарват на ресторантьорите доста по-голяма печлба.

Така например в САЩ средно цената на хранителните продукти в едно ястие е около 30% от цената, на която то се предлага в ресторанта. За сметка на това други продукти излизат доста по-евтино.

Profit.bg показва при кои храни има най-голяма надценка в ресторантите. Същите продукти имат голяма надценка в ресторантите по цял свят, в това число и България, макар че точните проценти на надценка, посочени в тази статия са от изследване, проведено в САЩ:

Пица

В САЩ съставките струват между 20% и 32% от цената, на която ще получите пицата в ресторанта. За сметка на това американците обожават пица и тя е сред най-често поръчваните храни.

Предястия

Повечето предястия излизат доста евтино на ресторантите като продукти, доста често дори под 25% от крайната цена.

Паста

Продуктите струват на ресторанта около 18% от цената Макароните и спагетите са евтини. По-скъпи съставки се слагат в соса, но колко сос има в една порция. В популярно софийско заведение порция Спагети Миланезе струват струват 10.50 лв. Порцията е 300 грама, от която самите спагети са основна част на грамажа.

Яйца и омлети

Цената на самите продукти струва на заведението 10% от крайната цена. Яйцата не са скъпи, приготвят се лесно. 

Напитки

В заведенията за бързо хранене се продават безалкохолни от машина. Така всъщност се получава, че самата напитка струва на заведението по-малко от пластмасовата чаша, в която се продава. 

В заведенията в САЩ една безалкохолна напитка излиза 0.25 долара за ресторанта, а цената, на която се продава почти никога не е по-малка от 2 долара. Големи надценки се получават и за кафе и чай.