Модата на филмовите песни като че ли отмина, но в тв сериалите музиката, която звучи като фон, става все по-неразделна част от екранното действие

"Мисия Лондон" е най-касовият филм в новото БГ кино, а режисьорът Димитър Митовски споделя, че е вложил немалко средства и лично старание, за да го озвучи с емблематични английски хитове като Charmless Man на "Блър" (използван и в трейлъра), Let's Dance на Дейвид Боуи, God Save the Queen на "Секс пистълс", Is It Any Wonder? на "Кийн".

Защо "Кухня" е най-скъпият руски ситком?

Казват, че заради саундтрака.

Драматургичната схема, която напомня американския "Анатомията на Грей", включва десетки песни от различни жанрове плюс няколко пиеси от класическата музика.

Докато обаче в медицинската драма звучат Snow Patrol и акустични кавъри на известни парчета, музиката в кулинарната комедия, която се върти по Би Ти Ви комеди, налага динамика и хумор, характерни за елитния московски ресторант "Клод Моне".

Everybody Talks е хит на калифорнийската рокгрупа Neon Trees, който набира своята популярност постепенно. Саундът е ретро, но годината е 2011-а.

На другия полюс са Gopher Mambo и Taki Rari в изпълнение на перуанската певица Има Сумак (1922-2008), известна с прозвището Славея на Андите.

С вокален обхват над четири октави, тя прави кариера още на 20, включително и в САЩ, а в родината й твърдят, че е принцеса от племето на инките. Песните й днес се ползват и в холивудски филми.

С екзотичен произход е и изпълнителката на баладата I Know, която звучи често за финал на епизодите от "Кухня".

Трейлър: "Кухня" в Париж

25-годишната Ирма е родена в Камерун, но живее във Франция и пише сама песните си в стил фолк, блус и поп.

Твърди се, че само за използването на If I Were A Boy на Бийонсе са платени 1 млн. рубли.

Баладата има стилен черно-бял клип, заснет от Джейк Нава. В тон със заглавието (Ако бях момче) попзвездата влиза в мъжка роля - на полицай в Ню Йорк.

Dust in the Wind на "Канзас" е друго легендарно парче от саундтрака на "Кухня".

Песента от 1977 г. е дело на китариста на групата Кери Ливгрен, който първоначално използвал лиричния мотив, за да разгрява пръстите си на акустичния инструмент.

OK Go се превърнаха в интернет сензация през 2006 г. с клипа си Here It Goes Again, в който музикантите изпълняват хореография в безупречен синхрон върху бягащи пътечки.

Видеото, което им струвало 10 хиляди долара (за покупката на фитнес уредите), им донесе награда "Грами 2007" и приз от YouTube за най-креативен клип. Друг любопитен факт: заснети са били 17 дубъла.

Американците Sixpence None the Richer с Kiss Me (от тийнейджърската романтична комедия She's All That, 1999 г.) и британците "Суперграс" с Alright са примери за групи еднодневки.

Обикновено те така и не успяват да повторят най-успешните си парчета, но се осигуряват финансово за цял живот благодарение на един-единствен хит, който се използва в киното, телевизията и най-вече рекламата.

Alright е от 1995 г., когато фронтменът на "Суперграс" е още тийнейджър, а групата се разпада през 2010-а след пет издадени албума.

Ирландецът Андрю Стронг, участвал в култовия музикален филм на Алън Паркър "Къмитмънтс" (1991, трейлър), записва и изпълнява на живо множество поп и соул хитове - като тази версия на Spinning Wheel, хита на "Блъд, сует енд тиърс" от края на 60-те.

Именно неговото изпълнение е включено в саундтрака на "Кухня", а тук може да го чуете и на концерт от 2000 г.

Другият му кавър в сериала е по-известен от репертоара на Даяна Рос - Ain't No Mountain High Enough.

Песента, написана от Никълъс Ашфорд и Валъри Симпсън, става един от най-големите хитове на звукозаписната компания "Мотаун" в края на 60-те, като първоначално е записана като дует от Марвин Гей и Тами Теръл.

Не всички песни са англоезични, разбира се. Френското синтпоп дуо "Ниагара", сравнявани с "Юритмикс", са представени със сингъла си от 1990 г. Pendant Que Les Champs Brûlent.

The Cat Empire са австралийска джаз и ска група, чиято "изгубена песен" (The Lost Song) от едноименния им дебютен албум не е издавана като сингъл, но е популярна като едно от емблематичните парчета в "Кухня".

Тук ви предлагаме да я чуете и на живо, в запис от концертното им DVD On the Attack (2004).

Още едно меланхолична мелодия, върху която вървят финалните надписи на сериала, е Into the Woods на Арън Райт от едноименния му дебютен албум.

Негови изпълнения - като кавъра на Everybody Wants to Rule the World на "Тиърс фор фиърс" - звучат и в американски сериали като "Анатомията на Грей", "Частна практика", "Дневниците на вампира", "Трий Хил" (Самотно дърво на хълма).

Като бонус в тази своеобразна компилация добавяме балканските ритми, представени от ромската "Махала Рай банда" (Румъния).

Парчето им от 2004-та Mahalageasca, приписвано понякога на Горан Брегович, е използвано и в саундтрака на "Борат".

В "Кухня" звучи ремиксът от албума Bucovina Club Vol. 2 (2005) на германския диджей Шантел, носител на наградата на Би Би Си за уърлд мюзик.