Доклад на Световната здравна организация показва, че масово децата у нас започват да пият алкохол между 11 и 13-годишна възраст

Общо 34% от децата на 13-годишна възраст в България признават, че са опитвали алкохол. Средно за Европа делът им е 31%. Това показват данните на Световната здравна организация (СЗО), цитирани на пресконференция във вторник от асоциацията на вносителите и производителите на алкохол "Спиритс България". 

По данни на Националния център за обществено здраве при 16-годишните средно в Европа 35% са употребявали алкохол, докато в България делът скача на 46%.

По данни на СЗО всяко пето (20%) от момчетата и 13% от момичетата на 13-годишна възраст в България редовно пият алкохол поне веднъж седмично. Общо 19% от момчетата и 13% от момичетата заявяват, че са се напили за първи път преди да навършат 11 години. По този показател България се нарежда на трето място след Естония и Литва. 

Проучването обхваща 220 хил. младежи на възраст 11, 13 и 15 години от 40 европейски страни, Израел и Гренландия. Изследването е направено в периода септември 2013 г. - юни 2014 г.

Виж още: Българските подрастващи са четвърти в света по консумация на алкохол

По думите на председателя на "Спиритс България" Ралица Скорчева трите социални приоритета на организацията са ранната превенция, отговорното шофиране и работата с търговците на дребно, като целта е да се намали с 10% употребата на алкохол сред подрастващите.

"Пълноценният живот на всяко дете и поддържането на здравословна среда за неговото развитие е отговорност на всеки един от нас, лична и професионална. Нашата гилдия се ангажира с процеса на всички нива - разговор с родителите и учителите на деца между 11 и 13 години, диалог с тийнейджърите, които навлизат в света на възрастните и постоянна, мотивирана връзка с търговците на алкохол, от които в огромна степен зависи кога и как започва консумацията на алкохол в живота на всеки от нас. Провеждаме и множество информационни кампании, насочени към цялото ни общество днес", коментира Ралица Скорчева. 

От асоциацията на производителите и вносителите на алкохол ще продължат да подкрепят програмата за ранна превенция, насочена към родители и учители на деца в 4 клас - "Родителски срещи в бар". Според експертите, макар и да звучи твърде рано, именно това е възрастта - 11-12 години, в която трябва да се започне с децата разговор за алкохола. 

Виж още: 6% от смъртните случаи в света се дължат на алкохола

Не продаваме алкохол на непълнолетни. Това е посланието, с което "Спиритс България" работи заедно с Лидл България и Kaufland България, а от тази година в партньорството се включват Националната лозаро-винарска камара и по-малки магазини и обекти за продажба на дребно, т.е. тези, в които проблемът реално съществува и без самосъзнанието и подкрепата на хората по веригата е трудно да се ограничи. Около 100 малки квартални магазина вече се включиха в кампанията, обяви Мирослава Симова, изпълнителен директор на "Перно Рикар България".

Източник: "Дневник"