Българските учители са на второ място по застаряване в Европа след италианските и на последно място по размер на заплащането

Българските учители са сред най-застаряващите и най-ниско платените в Европейския съюз. Това показват данните от анализа на Евростат по повод Световния ден на учителя. 

По инициатива на ЮНЕСКО Световният ден на учителя се чества на датата 5 октомври от 1994 г. и към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави.

И все пак не могат да се кажат много положителни неща за образователната система у нас. Страната ни е на второ място в Европа по най-голям дял на преподавателите след 50-годишна възраст след Италия. Там те са близо 52,7% от близо 237-хиляден преподавателски състав. В България 42,4% от преподавателите в началното образование са надхвърлили 50 години от общо около 14 600 учители. След нас по този показател са страни като Германия - 42%, Латвия, Литва и Естония - с по 40% и др.

Виж още: До края на годината общо 10 хил. учители се пенсионират

Най-малко преподаватели на възраст 50 и повече години има в образователните системи на Малта - 15%, Великобритания и Люксембург - по 25% и Полша - 28%.

Европейската статистика отчита, че около 94,4% от учителите в системата на началното образование в България са жени, а мъжете са едва 5,6%. 

Паралелно с това учителите у нас са най-нископлатените в Европа. За труда си те получават годишно възнаграждение между 9000 и 10 000 лв. Вчера премирът обяви увеличение на учителските заплати от догодина с около 10%. Въпреки това възнагражденията на учителите остават доста ниски и в по-голямата си част - под средната заплата за страната. 

Виж още: 55 години е средната възраст на българските учители

Така на практика много преподаватели се виждат принудени да прибягват до иначе забранените частни уроци. Някои работят към образователни школи или създават платени клубове в училище, които да компенсират пропуските в ученическото знание.

Каквито реално има много. Страната ни попада на дъното в класациите по успеваемост на учениците в Европа. 

Виж още: Затъпяваме бавно, неусетно почти

Източник: БНТ