Ако искате да споделяте с интернет по-малко неща от личния си живот

В днешно време наличието на "Фейсбук" профил е едно от нещата, които сякаш се изискват, за да бъде признато пълноценното ти съществуване в модерното общество. Все пак има някои досадни неща в тази социална мрежа, които трябва да се проверят, за да не се окаже, че интернет знае твърде много за нас.

Според статия в "Ню Йорк Таймс" има три важни опции във "Фейсбук", които всеки потребител трябва да провери. Мнозина от онлайн потребителите оставят настройките си свободни и са пропуснали да затворят от публичния поглед голяма част от информацията на профила си.

Ето какво препоръчват наблюдателите в името на вашата сигурност и по-спокоен живот в света на интернет, където информацията е просто още една стока:

1. Проверете кой може да вижда вашия статус, видеоклипове и снимки.

Това може да бъдат и всички хора в интернет, дори тези, които не са ви "приятели" във Facebook. А може и да ограничавате видимостта на това, което споделяте и снимките, на които сте отбелязани, за определени ваши "приятели". Под статуса ви има бутон, който посочва кой може да прочете какво сте публикували с името си в профила. Автоматичните настройки на Facebook позволяват на всеки (Everyone) да види статуса ви. Помислете дали сте съгласни с това. В личните ви настройки (Privacy Settings) може да проверите дали всеки човек от милионите, регистрирани в сайта, може да разгледа профила ви.

Виж още: Рекламата във "Фейсбук" става още по-таргетирана

2. Обърнете внимание кой може да прочете личната ви информация.

В раздела за персонална информация във Facebook (Personal Info) могат да се посочат данни като рождената дата, семейния статут, религиозните и политически възгледи, образованието, работното място и email-а на потребителя. Кои от тях посочихте вие? Още през декември 2009 г. социалната мрежа промени настройките си така, че тези данни могат да се видят не само от приятелите ви (Only Friends), а от всички (Everyone).

3. Проверете дали Google и другите търсачки откриват профила ви.

Виж още: Самохвалковците - най-дразнещите потребители във "Фейсбук"

Настройките за търсене определят какво точно позволявате на Google да индексира. Съгласни ли сте името и профилът ви да излизат като публични резултати от търсенето в интернет? Ако не сте, отидете в личните си настройки (Privacy Settings), изберете търсенето (Search), натиснете затвори на съобщението, което ще ви излезе (Close), и след това махнете отметката от "позволявам" (Allow), което е изписано до втората опция за публичните резултати от търсенето (Public Search Results).