Щеше ли да го гледаш, ако се казваше "Кафене Инсомния"?

1. През 1993-та актьорът Матю Пери предлага на Ен Би Си идея за ситком със заглавие "Къщата на Максуел". Сценарият, чийто съавтор е Пери, разказва за група приятели на по 20 и няколко години. Телевизионната мрежа обаче му отказва, защото вече подготвя подобен сериал - "Приятели". Премиерата му е в началото на есен 1994, преди 25 години.

2. Преди да се спрат на "Приятели", продуцентите обмислят заглавия като "Приятели като нас", "Шестима като един", "От другата страна на коридора", "Имало едно време в Уест Вилидж" и "Кафене Инсомния".

3. Първоначално сериалът трябвало да се фокусира върху четирима герои: Моника (Кортни Кокс), Рос (Дейвид Шуимър), Рейчъл (Дженифър Анистън) и Джоуи (Мат Льоблан). Фийби (Лиза Кудроу) и Чандлър (Матю Пери) били замислени като поддържащи герои. 

Виж още: "Приятели 2016": Къде са шестимата актьори от сериала днес

4. Моника и Джоуи трябвало да бъдат основната двойка в сериала.

5. Елън Дедженеръс, днес по-популярна като тв водеща, отказва ролята на Фийби.

6. В началото сценаристите обмисляли да направят Чандлър гей.

7. Shiny Happy People на R.E.M., с гост-вокалистката Кейт Пиърсън от B-52s, е първоначалният избор за заглавна песен. Използвана е и в пилотния епизод, когато сериалът все още се нарича Friends Like Us ("Приятели като нас"):

8. В рамката около шпионката първоначално има огледало. Човек от снимачния екип случайно го чупи, но понеже рамката пак си изглеждала добре, решават да я оставят.

9. Култовият оранжев диван в кафенето "Сентрал пърк" е открит от сценограф в мазето на "Уорнър брадърс студиос".

10. В първите няколко епизода номерът на апартамента на Моника и Рейчъл е 5. В следващите епизоди е сменен на 20, защото продуцентите се усещат, че номерът съответства на апартамент на по-нисък етаж.

Апартаментът на Чандлър и Джоуи в началото е с номер 4, но е променен на 19, за да съответства на новия номер на апартамента на Моника и Рейчъл.

Виж още: Уроци за кариера от "Приятели"

11. Заглавната песен I'll Be There for You е написана от продуцентите на "Приятели" Дейвид Крейн и Марта Кауфман, заедно с Фил Солъм и Дани Уайлд от групата "Рембрандс".

12. През 1995-а песента е оглавява класацията Billboard Hot 100 Airplay за осем поредни седмици.

13. Две десетилетия по-късно, преди 10-те сезона на сериала да бъдат пуснати в платформата "Нетфликс" (от 1 януари 2015 г.), музикантите записват нова, акустична версия.

14. Пълните имена на героите са:

- Моника Е. Гелър (така и не се разбира от какво е съкратено Е-то)
- Фийби Буфе (тя не знае второто си име, защото никога не е виждала акта си за раждане).
- Чандлър Мюриъл Бинг
- Джоузеф Франсис Трибиани-младши
- Рос Юстас Гелър
- Рейчъл Керън Грийн

15. Сезон 2 е единственият без епизод за Деня на благодарността.

16. Дженифър Анистън е заявявала, че мрази превърналата се в емблематична (обичаме тази дума!) прическа "Рейчъл".

През 2011-а пред в. USA Today актрисата споделя: "Да кажем, че има моменти, които не бих преживяла отново, например цялото нещо, свързано с "Рейчъл". Обичам Крис (Макмилън, нейния стилист - бел.ред.), но в същото време той е и проклятието на моето съществуване, защото създаде тази проклета "Рейчъл", което не беше най-добрият ми външен вид. Как да го кажа? Мисля, че беше най-грозната прическа, която някога съм виждала. Това, което наистина искам да знам, е как беше възможно това нещо да има крака. Да кажем, че просто не съм фен на късите фризури на етажи, поне не и върху мен самата, така че не обичам да се връщам отново точно към този период."

17. Кортни Кокс е единствената от шестимата, която не е номинирана за тв наградата "Еми" с ролята си в сериала. По-късно тя играе и в друг успешен сериал, "Агнешко" (Cougar Town), който й носи първата номинация за "Златен глобус" в кариерата й.

Виж още: Джоуи умря, да живее Мат Льоблан!

18. Говори се, че Кристина Апългейт е взета да изиграе сестрата на Рейчъл - Ейми Грийн, в епизода за Деня на благодарността от сезон 9, след като Рийз Уидърспун нямала възможност да изиграе отново ролята на другата сестра - Джил Грийн.

В крайна сметка с този епизод Кристина печели "Еми" за "Изключителна гост-актриса в комедиен сериал". Тя е на 4-то място в Топ 10 на гост-звездите (без да броим участвалите в повече от три епизода като Джон Фавро, Том Селек и Пол Ръд), като изпреварва Бен Стилър, Джулия Робъртс, Катлийн Търнър, Алек Болдуин, Сюзан Сарандан и Гари Олдман, отстъпвайки само на челната тройка: Дани де Вито, Брус Уилис и Брад Пит.

19. Брус Уилис се появява в сериала като гостуваща звезда напълно безплатно. 

Докато снимат "Девет ярда" (2000), Матю Пери се обзалага с него, че ако след първия си уикенд в кината филмът стане номер 1 по приходи, Уилис ще се появи безплатно в "Приятели" - при все че участието му вече е било уговорено.

Филмът наистина оглавява боксофиса и Уилис дарява хонорара от "Приятели" за благотворителност. Ролята като потенциален тъст на Рос в сезон 6 му носи "Еми" за гост-звезда в сериал, а той е печелил наградата и през 1987 г. като главен актьор в "Съдружници по неволя"

20. Първоначално Гюнтер няма реплики. Актьорът Джеймс Майкъл Тейлър получава ролята като статист, защото знае как да работи с машина за еспресо.

21. Хладилникът в апартамента на Моника наистина работел. Бил пълен с напитки за актьорите и снимачния екип.

22. В реалния живот бялото куче на Джоуи е на Дженифър Анистън. Приятел й го подарява за късмет.

23. За периода на излъчването на сериала са издадени два негови саундтрака, а след финала му - още два: Friends, The One with All the Party Music EP (2004) и Friends: The Ultimate Soundtrack (2005).

24. През първия сезон всеки от актьорите в главните роли получава по 22 500 долара на епизод. В края на сериала всеки прави по 1 милион на епизод.

25. Последният епизод е гледан от 52,46 млн. зрители и става четвъртият най-гледан финал на тв сериал в американската история.

Източник: Термо