Едва 7% от учениците на тази възраст надхвърлят като възможности изискванията на МОН

18% от петокласниците у нас имат проблеми с четенето, а масово връстниците им трудно осмислят и оценяват текстовете, които четат. Това е един от основните изводи от Националното външно оценяване на учениците. 

Според данните от външното оценяване 7% от учениците в пети клас надхвърлят изискванията на образователното ведомство.

През месец октомври малко над 5000 петокласници от цялата страна се явиха на първия по рода си изпит по четивна грамотност. Училищата и паралелките бяха избрани на случаен принцип. 

Близо 20% от петокласниците у нас изпитват сериозни затруднения да разберат и усвоят прочетения от тях текст, сочат резултатите от проучването.

Виж още: 40% от учениците в IX и X клас са функционално неграмотни

Около 75% от децата на тази възраст у нас нямат затруднения с усвоявания от тях текст. Изследването показало, че едва 7% от петокласниците демонстрират четивна грамотност над тази, която се изсква за тяхната възраст.

Класацията по градове показва, че най-добре са се справили децата в София, а най-слабо са се представили в Шумен. Първенец по точки е Варна, следвана от Смолян. В дъното на класацията е Пловдив.

Момичетата са се представили по-добре от момчетата. Оценките от този изпит няма да бъдат вписвани в днивниците и бележниците на  учениците. Подобен изпит ще се проведе и за деветокласниците, но датата ще бъде определена през втория учебен срок.

Виж още: До 2050 г. на всеки 5 българи, трима ще са пенсионери

Източник: Нова телевизия