Разхищението е сред големите модерни пороци на човечеството. Има и случаи, когато е по-добре да изхвърлим даден предмет, вместо да продължим да го употребяваме.

Стари пластмасови контейнери

Пластмасовите съдове не са за препоръчване. Важно е тези, които са направени за еднократна употреба, да бъдат наистина изхвърляни след това, а не да се измият и да се ползват до безкрай.

Виж още: 77 вещи, от които да се отървем моментално

Най-добре е да се ползват стъклени съдове или други начини за опаковане.

Освежители за въздух

Те съдържат химикали, които в големи дози могат да са опасни за човека. Ако имате проблем с миризма – потърсете източника и го елиминирайте, вместо да пръскате спрейове във въздуха.

Диетичните безалкохолни

Безалкохолните напитки без захар не са с нищо по-добри от другите. Дори според някои учени изкуствените подсладители в нея са по-вредни.

Виж още: По-добре изкуствени подсладители, отколкото захар

Когато сте жадни – пийте вода. Ако искате нещо сладко - пийте фреш.

Старите маратонки

Ако спортувате, знаете, че спортните обувки са много важни. Маратонките обаче имат ограничен живот. Добре е да се сменят на около половин година.

Четката за зъби

Откога не сте я сменяли? Зъболекари препоръчват да я сменяте на всеки три месеца.

Безпорядъкът

Всички имаме част от стая, където слагаме неща, които не ползваме често. Те заемат място и създават хаос. Подредете веднага тези места в дома си. Изхвърлете нещата, които не сте ползвали от година.

Старата храна от хладилника

Ако сега отворите хладилника, ще намерите неща, които със сигурност е трябвало да изхвърлите поне преди един-два дни.

Старата очна линия

По нея могат да се завъдят вредни микроорганизми, а вие я слагате върху очите си всеки ден. Препоръчва се тушът да се сменя на всеки два-три месеца, дори да не е свършил.

Контейнера за контактни лещи

Той би трябвало да се сменя на всеки три месеца, но много хора проточват този период. Това обаче може да доведе до възпаление на окото.

Стари подправки

Изхвърлете старите пакетчета с подправки, които са отворени преди месеци, но така и не са довършени, и ги сменете с нови.

Старият лосион против слънце

Лосионите против слънце имат стриктен срок на годност. Този от миналата година няма да бъде ефективен тази година.

Мръсни и запушени филтри

Много хора игнорират филтрите в домашните уреди. Всъщност вие дишате този прах, което може сериозно да застраши здравето ви.

Стари сутиени

Сутиените се износват и след определено време вече не поддържат толкова, колкото преди. Обновявайте шкафа за бельо редовно. Това не е въпрос само на мода.

Гъбата за съдове

Гъбата, с която миете чиниите си, е едно от най-мръсните неща в дома ви. По-мръсно от тоалетната. В нея се събират микроби, особено при почистване на съдове, в които е имало месо.

Пластмасовата дъска за рязане

В пластмасовата дъска се получават вдлъбнатини от ножа (дори да не ги забелязвате). Там могат да влязат бактерии, които да започнат да се размножават. Използвайте дървени дъски.

Източник: Идеи.бг