Здравното министерство е направило предложение за изваждането на два медикамента от списъка с лекарствата, плащани от Здравната каса

Пациентски организации алармират, че 15 хил. диабетици у нас могат да останат без нужни за тях лекарства, защото Здравното министерство е направило предложение два медикамента за тези болни да спрат да се покриват от Здравната каса.

Риск от повишаване на ампутациите

Това може да доведе до нарастване на ампутациите на крака при пациенти, развили едно от усложненията на диабета, наречено диабетна полиневропатия, коментират от пациентските организации.

Здравният министър д-р Петър Москов на свой ред коментира, че изваждането на тези лекарства от Здравната каса е следствие от решение на цялата гилдия, която се занимава със заболяването. Според видни ендокринолози обаче тези лекарства са доказали действието си и не трябва да бъдат спирани, пише "Дарик".

Според председателя на сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" Мариана Александрова лекарствата се премахват по предложение на Здравното министерство, за да се спестят пари.

"Това, което изчислихме, се равнява на около 1,4 млн. - 1,5 млн. лв. годишно. Толкова плаща касата, за да покрива тези две лекарства за пациентите с диабетна полиневропатия. Всъщност битката явно е за тези 1,5 млн. лв. Но в мига, в който тези два продукта отпаднат от списъка с тези, които касата покрива, лекарите ще спрат да ги изписват. Това ще доведе до увеличаване на ампутациите, както и до увеличаване на броя на раните и язвите по краката", каза Александрова.

Процедурата по изключване на лекарствата от Здравната каса е започнала на трети април, а до трети май фармацевти, Здравна каса и пациентски организации трябва да изкажат своите становища.

"Въпросът е, че срокът е изключително кратък и се боим, че просто няма да можем всички да реагираме достатъчно бързо", добави тя.

Москов: Махането на лекарствата е предложено от лекари

Министър Москов изрази мнение, че болните не трябва да се боят, защото решението за тези лекарства е взето от лекари.

"Всяко едно излизане от реимбурсния списък е следствие на становища на цялата гилдия, която се занимава с лечението на специфичното заболяване, както и на националните консултанти. Тоест, няма нужда пациентите да са притеснени, при положение, че лекарите им казват, че това лекарство няма нужда да бъде предмет на харчове на публичния фонд", убеден е Москов.

Източник: "Дарик"