В разгара на лятото акцентът при предлагането на луксозни имоти е насочен към къщи по българското Черноморие.

По-скъпи остават имотите по северното крайбрежие. Там често се срещат оферти за луксозни къщи на стойност над 1 млн. евро, докато в южната част преобладават предложенията под 800 000 евро, сочат данните на сайта за недвижими имоти imot.bg.

Нова тенденция се откроява на пазара в София. Дългият период за продажба на къща накара някои собственици да започнат да предлагат част от тях, като ги обявяват за апартаменти. Подобни оферти има най-вече в центъра на столицата и някои южни квартали като Симеоново и Драгалевци, където по време на бума бяха изградени много нови къщи.

Ето и къде се намират 10-те най-тузарски имота на пазара за юли 2013, с кратко описание и цена:

1. Местността Евксиноград (Варна) – 1 250 000 EUR (виж повече)

Триетажната къща е с разгъната застроена площ 1241 кв.м. На първото ниво има голям хол с вита стълба, която води към второ ниво на хола. Там също са разположени трапезария, кухня, киносалон, тоалетна. На третия етаж има студио (хол, спалня, баня с тоалетна), голям апартамент (хол, спалня, помещение с джакузи, гардеробна). Покривната тераса е с площ 208 кв.м. Имотът разполага с гараж за 10 коли със система за отвеждане на вредните газове.

2. Кв. "Изток" (София) – 509 500 EUR (виж повече)

Четиристайният апартамент е разположен в сграда в близост до Борисовата градина. Площта му е 278 кв.м, като тук са включени 88 кв.м ограждаща апартамента тераса. Апартаментът се състои от голяма кухня, дневна, три спални (едната 24 кв.м., а другите две - по 20 кв.м), две бани с тоалетни, отделна тоалетна, сауна, мокро помещение. Всички спални са с трислоен паркет. Баните са на теракота и фаянс "Мартинели", а коридорът, кухнята и дневната - с теракота "Версаче".

3. Докторски паметник (София) – 500 000 EUR (виж повече)

Многостайният апартамент, който се намира на ул. "Оборище", е с разгъната застроена площ от 145 кв.м. Разположен е в сграда, построена през 1956 г. Апартаментът се състои от хол с акцентно осветление, трапезария и кухненски бокс с вградена кухня с висок клас електроуреди. Има три самостоятелни спални, едната с баня с джакузи.

4. Синеморец (Бургас) – 750 000 EUR (виж повече)

Триетажната къща е тип "таунхаус". Площта й е 500 кв.м. Намира се в непосредствена близост до плажа с отлична панорамна гледка към морето. Първият етаж е с обособен английски двор, водещ към двора и басейна. Има дневна и три спални с две бани плюс самостоятелен вход откъм двора. На втория етаж са голяма дневна, кабинет, баня, голяма тераса с изглед към морето и втора тераса към двора. На третото ниво са три спални със самостоятелни бани и тераси към морето. Имотът разполага с камина в дневната на втория етаж, вградена отоплителна система и радиатори за всеки етаж.

5. Симеоново (София) – 540 000 EUR (виж повече)
Еднофамилна къща с красив двор с барбекю, открит басейн, фитнес, кино стая, SPA, камина. Имотът се намира на асфалтиран път в полите на Витоша. Разгънатата застроена площ на къщата е 360 кв.м, а дворът - 525 кв.м. На първия етаж са разположени дневна с трапезария и кухня, стая за гости, баня с тоалетна. Второто ниво се състои от кабинет, три спални, две бани с тоалетна, тераси. На най-горния етаж има киносалон, фитнес, SPA кът.

6. Лозенец (София) – 540 000 EUR (виж повече)
Тристайният апартамент е с площ 240 кв.м. Предлага невероятна панорамна гледка към цяла София и планината Витоша. Имотът разполага с две спални с дрешник, една огромна баня и още една по-малка.

7. Златни пясъци (Варна) – 750 000 EUR (виж повече)

Къщата е с площ 322 кв.м. Разположена е на 1 км от плажа и на 12 км от центъра на морската столица. Сградата е изработена изцяло от камък в комбинация с дърво и други естествени и шумоизолиращи материали от най-висок клас. Има покрита беседка, басейн, кътове с екзотични растения и висок плет, опасващ предната част на имота.

8. Местността Св. Никола (Варна) – 1 600 000 EUR (виж повече)Къщата е с разгъната застроена площ 1811 кв.м, а дворът към нея е 4300 кв.м. Имотът разполага с открит паркинг за 18 коли. Поради много доброто си местонахождение имотът е отлична инвестиция.

9. Кв. "Изток" (София) – 500 000 EUR (виж повече)Многостайният апартамент се намира в нова сграда и е с разгъната застроена площ 285 кв.м. Състои се от дневна с трапезария, самостоятелна кухня, пет стаи, две бани, тоалетна за гости и тераса. Жилището се предлага на шпакловка и замазка. В комплекса има 6 дка градина, осигурена поддръжка, 24-часова охрана, ресторант.

10. Център (София) – 650 000 EUR (виж повече)
Мезонетът, чиято разгъната застроена площ е 300 кв.м, се намира в нова сграда, разположена в близост до парка "Заимов". Първото ниво се състои от входно антре, просторен дневен тракт, кухня, трапезария, кът за почивка, хол, слънчева тераса към парка. На вторият етаж са разположени четири спални, две бани с тоалетни, гардеробно помещение.