Гастроезофагиалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е често срещано заболяване, въпреки че много хора го имат, малко предполагат за това

Ако хапнете пица и след това хранопроводът ви гори, това се дължи на киселината от храната, която кара изяденото или соковете от панкреаса да се връщат по хранопровода ви, пише Аpteka-optima.com

Други симптоми са храната да ви заседне, дразнене, гадене, кашлица. Хубаво е да видите дали отговаряте на тези симптоми и дали имате ГЕРБ, но преди да започнете да взимате лекарства, първо опитайте да преборите симптомите с тези 10 лесни препоръки.

1. Свалете някой и друг килограм.

Проучванията показват, че ако загубите 10% от мазнините в тялото, ще подобрите киселинния рефлукс. 

2. Останете на антирефлуксна диета.

Макар това да помага само на 30% от хората, мнозина от нас да мразят да се ограничаваме от любимите храни. Трябва да се опитаме да избягваме храни, които ни дразнят поне през половината време.

3. Опитайте да хапнете малко сурови бадеми.

Те са алкална храна и помагат, като балансират pH-то на стомаха. Бадемите са и добър източник на калций. 

4. Пийте поне 30 грама сок от алое вера дневно.

Виж още: Всичко за алое вера

5. Започнете деня си с топла вода и малко фреш от лимон

Щом го изпиете 15 или 20 минути преди да закусите, организмът ще балансира естествено своите киселинни нива. 

6. Спете от лявата си страна.

 Ако спите надясно или по корем, това води до изостряне на симптомите на ГЕРБ

7. Изпийте една-две лъжички ябълков оцет на ден.

Хубаво е да го смесите с мед вместо лимона в чая ви. Мнозина вярват погрешно, че всички киселини са причинени от високо количество на киселини, но последното проучване показва, че е точно обратното при повечето хора. Киселинността в храната е прекалено малко.

8. След като изядете храна, която ви носи киселини, не забравяйте да изядете вкусна червена ябълка, за да ги предотвратите.

9. Чай от лайка или мента също помага за вашия рефлукс.

 10. Дъвчете дъвка след всяко хранене.

Макар да звучи като реклама, дъвченето помага за слюнкоотделянето, което намалява киселинността в хранопровода.

Виж още: Защо са полезни младите зелени орехи