Пастата е сред кулинарните символи на Италия

Въпреки че празникът на пастата се чества цял месец през октомври, в определени държави, сред които Румъния, Украйна и нашата страна, й отдават почит на днешната дата.

Има множество хипотези дали първоизточникът на това така популярно блюдо е Италия или Китай, кога са се появили макаронените изделия и на кой континент ги консумират в най-голямо количество. Със сигурност обаче знаем, че:

1. Смята се, че Марко Поло е човекът, донесъл пастата в Италия след пътешествията си в Далечния изток в края на XIII в., но според разкопки на етруски гроб от IV в. пр.н.е. тя е била позната на Ботуша още тогава. Китайците обаче приготвяли т.нар. "нудъли" още три хилядолетия пр.н.е.

Виж още: Добре дошли в света на пастата

2. Немски пекари направили паста за първи път през XIII век в символичната форма на звезди, мечове, птици.

3. Една чаша варени спагети осигурява около 200 калории и 40 грама въглехидрати, при по-малко от 1 г съдържание на мазнини.

4. За да се сготвят 1 млрд. тестени изделия, ще са ви необходими 2 021 452 000 галона (109 литра) вода - достатъчно, за да запълнят почти 75 хил. олимпийски басейна.

5. Редовият италианец консумира ежегодно около 30 кг макаронени изделия. 

Виж още: Мога да изям кон

6. Видовете паста са над 600, познати с повече от 1300 имена.

7. Според гръцката митология богът на огъня и ковашкото изкуство Хефест (Вулкан) изобретил устройство, което прави нанизи от тесто.

8. Трите най-популярни ястия с паста са: макарони със сирена, спагети болонезе и лазаня.

9. Пастата може да се дава на кучета и котки. Вярва се, че спомага за техния растеж, както и за лъскава и здрава козина.

10. Най-многобройният вид ресторанти в света са италианските, където се сервира паста.

Виж още: Над 120 рецепти за паста в Kulinaria.bg

Източник: по материали от Foodpanda