От деца, помагащи на бездомните, до двойка, която се събира отново след цели 60 години – предлагаме ви 10 истории, които ще стоплят и най-студените сърца

10. Пилот на немски изтребител поема риска и отказва да свали американски бомбардировач през 1943 г., въпреки че може да бъде екзекутиран заради подобно неподчинение. Вместо това той го ескортира до безопасно място. Пилотите се срещат през 1990 г. и стават най-добри приятели.

9. Бил Гейтс обеща да дари 95% от своето богатство за благотворителни каузи. В момента то е оценено на 81 млрд. долара. От 2007 г. досега е дарил 28 млрд. и е спасил 6 млн. души с инициативи, посветени на предпазването от различни зарази.

8. Предсмъртното желание на 11-годишно дете, болно от левкемия, е било да помогне на бездомните хора. Тъй като е било прекалено зле, за да го направи самичко, то успява да вдъхнови други - те събират 20 000 консерви храна и близо 60 хил. долара.

7. Милионер и инвеститор от Бахрейн събира боклука и го сортира според това как трябва да бъде рециклиран всеки ден при изгрев слънце. Веднъж го объркват за общински работник - наклеветен е, тъй като не е бил с униформа.

6. Merck предоставя безплатно своите лекарства за лечението на онхоцеркоза - паразитно заболяване, характеризиращо се с образуване на специфични възли по кожата, увреждане на лимфните възли и очите. Известно е още с наименованието "речна слепота". В рамките на 25 години са дарили 1 млн. медикамента в 35 държави, които не могат да си го позволят.

5. Една двойка била разделена принудително по време на режима на Сталин. Мъжът и жената не вярвали, че ще се съберат някога отново. Сключват брак с други, но когато навършват 80, се срещат отново по случайност, тъй като решават да посетят родния си град в един и същи ден.

4. 3000 мотоциклетисти предоставят 24-часова защита на деца, които са били насилвани по един или друг начин. Те придружават малчуганите до съдилищата и дори преспиват у тях, ако са твърде уплашени.

3. След аварията във Фукушима през 2011 г., мястото е било твърде опасно, за да може да се работи в него. Над 200 пенсионера се явяват като доброволци, за да помогнат с преодоляването на кризата и да не позволят на по-младите работници да бъдат изложени на радиация.

2. 100-годишният дядо Добри изминава всеки ден 24 километра - пеш или с автобус - за да събира милостиня в града. Живее с около 150 лв на месец. Всичко останало дарява на сиропиталища и църкви.

1. От 1954 г. досега - на всеки 3 седмици - Джеймс Харисън дарява от своята рядко срещана кръв. По този начин е спасил над 2,4 млн. бебета от фаталното заболяване резус-конфликт.