Кристина Грозева и Петър Вълчанов екранизират случая с кантонера, който намери милиони левове на жп линията. В главните роли са Стефан Денолюбов и звездата на дебюта им Маргита Гошева. Филмът откри Киномания 2016 в зала 1 на НДК

"Слава" е откриващият филм на Киномания 2016, която продължава в НДК от 17 ноември до 1 декември. Някогашната Световна кинопанорама празнува 30-годишнината си.

Режисьорският тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов вече събраха куп награди със своя пълнометражен дебют "Урок", а сега пренасят на екрана друга истинска история - за кантонера Кольо Димитров от Курило и намерените от него през 2001 г. 3 млн. лева.

Новият им проект, спечелил във Варна специалната награда на журито, отличията на СБФД и акредитираните журналисти плюс приза за сценарий. е вдъхновен от тези действителни събития.

Виж още: "Безбог", "Слава" и "Христо" обраха наградите за българско кино

Героят им е служител от БДЖ на име Цанко Петров, който вижда на релсите куп пари и добросъвестно ги предава на полицията. За благодарност държавата го награждава с нов ръчен часовник... който скоро спира да работи.

Междувременно амбициозната и властна пиар специалистка от транспортното министерство Юлия Стайкова е изгубила предишния му часовник. И тук започва отчаяната борба на героя да си върне не само старата вещ, но и своето собствено достойнство.

В "Слава" участват още: Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов. Заглавието на лентата идва не само от медийната слава на Цанко, но и от марката популярни съветски часовници.

Безуспешно опитваща се да съчетае кариерата с личния си живот, пиарката твърде късно осъзнава до какви последици може да достигне пренебрегването на човешкото отношение в стремежа към професионализъм... В ролята й е звездата от "Урок" Маргита Гошева.

Световната премиера бе на 69-ия кинофестивал в швейцарския град Локарно (3-13 август), където се състезаваше с лауреата на "Златния леопард", а впоследствие и на "Златната роза" във Варна - "Безбог".

И по двата филма е работил операторът Крум Родригес ("Подслон", "Цветът на хамелеона", "Виктория", "Урок").

Титулният персонаж се играе от Стефан Денолюбов, който с "Докато Ая спеше" спечели наградата за главна мъжка роля от националния кинофестивал "Златна роза 2015". В "Урок" актьорът от Варна се превъплъти в циничния лихвар; той изпълнява главната роля и в късометражния филм на Грозева и Вълчанов "Скок".

Сред другите български заглавия, които Киномания представя за първи път пред родната публика, е "Пеещите обувки" на реж. Радослав Спасов, който получи Специалната награда на кинофестивала в Москва.

Виж още: 10 френски филма в програмата на Киномания 2016

Следващите прожекции на "Слава" са в:

- събота, 19 ноември, 18,30 ч., кино "Одеон" 
- неделя, 20 ноември, 17 ч., Културен център Г8 
- събота, 26 ноември, 18,45 ч., Дом на киното 
- неделя, 27 ноември, 16 ч., "Евро синема"

Източник: НДК, Локарно 2016