Акцентите от осмото издание на фестивала, събрани в изложба, която може да се види в София от 7 до 16 юли

Фестивалът за съвременен дизайн и визуална култура One Design Week представя от 7 до 16 юли в София най-големите международни проекти от осмото издание на фестивала (10-19 юни, Пловдив) в изложбата "Шест акцента | Шест проекта" във "Виваком Art Hall" (ул. "Ген. Гурко" 4). Сред тях са:

Mixed Identities включва резултати от 4-дневна работилница, в която дизайнери от вишеградските страни експериментират с традиционна българска текстилна техника съвместно с местна фабрика - с подкрепата на International Visegrad Fund.

Materiality Brutality показва алтернативното и възникващо в момента ново лице на дизайна от нордическите страни. Експонатите са резултат от 10-дневна работилница за експерименти с цимент, в която се изследват и използват и типичните употреби на материала в български контекст - с подкрепата на Nordic Culture Fund.

Small Change, Big Difference: Дейв Хакенс - Story Hopper & Precious Plastics показва два проекта на младия холандски дизайнер Дейв Хакенс. Първият включва алтернативни машини за рециклиране на пластмаса, а вторият представя чрез видео материали устойчиви практики и нагледни примери относно дизайна, който улеснява и подобрява ежедневието - с подкрепата на Creative Industries Fund NL.

Bulgarian Ordinarities | Dutch Oddities представя четири проекта на холандски дизайнери, които предлагат нов прочит на мотиви от българското културно наследство. Акцент са обекти, които за българите са нормални, а холандците възприемат като странни и необикновени.

Diplomatic Shortcuts представя резултати от серия от работилници, в които се изследват употребите на дизайна при срещата на различни култури - с подкрепата на Посолство на Германия в София.

Lost in Translation демонстрира резултатите от едноименнaта 4-дневна работилница на студентите от Werkplaats Typografie в Арнлем с техни колеги от НХА в София - с подкрепата на Creative Industries Fund NL.

В рамките на "Шест акцента | Шест проекта" ще бъдат представени над 30 международни и български артисти, които поставят под въпрос общоприетите възгледи за дисциплината дизайн:

Торън Арнадотир (Исландия),
Кирси Енковаара (Финландия),
Кая Солгард Дал (Норвегия),
Кристофър Сундин (Швеция),
Studio Nomad (Унгария),
Мартина Голик (Полша),
Павла Нешверова (Чехия),
Клара Шумова (Чехия),
Ленка Срснова (Словакия),
Дейв Хакенс (Холандия),
учениците от "Млад конструктор" (България),
Херард Ясперсе (Холандия),
Адриаан де Ман (Холандия),
Йетске Висер (Холандия),
Микаел Мартенс (Холандия),
Зеп де Брюн (Холандия),
Йоханес Толк (Холандия),
Ивона Иванова (България),
Илиана (България),
Мария Мичева (България),
Робърт Милн (Австралия),
Оля Доморадова (Русия),
Джин Гуанг Ким (Южна Корея),
Яна Лазарова (България),
Лилиан Щерева (България),
Георги Гиков (България),
Иво Попов (България).

Снимки: Лина Кривошиева / The Plovdiv Project

Източник: One Design Week 2016