"Самсунг eлектроникс" преговоря за придобиването на "Блекбъри" за 7,5 млрд. долара

Южнокорейският гигант е предложил цена между 13,35 и 15,49 долара за акция, което е между 38 и 60% повече от цената, на която акциите се търгуват в момента, информира агенция "Ройтерс", цитирана от Smartnews.bg.

Изпълнителните директори на двете компании са се срещнали миналата седмица, за да обсъдят потенциалната сделка, съобщил неназован източник.

От "Блекбъри" обаче отричат да са участвали в преговори със "Самсунг". Акциите на канадския производител са скочили с 30% след информацията на "Ройтерс", но са паднали с 15% след изявлението на канадците.

"Самсунг“ предлагат много устройства, които са предназначени за потребителския пазар, в който южнокорейската компания е лидер, но с придобиването на "Блекбъри" тя може да си отвори и много врати в корпоративния пазар.

"Блекбъри" може да губи битката при смартфоните, но пък компанията е известна със сигурността на устройствата и услугите, които предлага. Много големи корпоративни клиенти, както и правителствени и военни агенции по цял свят използват именно "Блекбъри".