Мандарините съдържат най-много витамин С сред всички цитрусови плодове - факт, който е известен на малцина

Освен това те са богати на витамин D (предпазващ децата от рахит) и на витамин К, особено важен за еластичността на кръвоносните съдове.

В мандарините, както и в останалите цитрусови плодове, не може да има нитрати - те не се съвместяват с лимонената киселина.

Не е трудно да се избере най-вкусната мандарина. Вкусът й може да се определи с просто око. Най-киселите (сортът Уншиу) са леко сплескани, със среден размер. Единственият им плюс, който обаче няма отношение към вкуса, е липсата на семки. Огромните и с дебела кора мандарини (Сантра) се белят най-лесно, но на тях също не им достига сладост.

Сайтът Zdrave.bg предлага 15 причини, заради които си заслужава този плод да стои по-често на масата ви.

1. Мандариновият сок е диетична и лечебна напитка, която е еднакво полезна и за децата (дори за бебетата!) и за възрастните.

2. При висока температура на тялото сокът от мандарини утолява много добре жаждата.

3. Мандарините се използват при лечението на астма и бронхити. Те съдържат голямо количество феноликова аминокиселина (синефрин), която е прекрасно лечебно средство срещу отоци. 

За прочистване на белите дробове от слузта всяка сутрин се препоръчва да се изпива по чаша мандаринов сок.

4. Отварата от изсушените кори на мандарините смекчава кашлицата и оказва отхрачващо действие при бронхит и трахеит.

5. Пресните мандарини са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с разстройство.

6. Мандарините повишават апетита и подобряват обменните процеси. За стимулиране на апетита се препоръчва отвара от изсушените кори на мандарините.

7. Редовната употреба на мандаринов сок ще ви избави от хелминтите.

8. Мандарините са ценен диетичен продукт, който през зимата насища организма с витамини.

9. Мандарините се използват като средство за спиране на кръвотечението (особено при обилни кръвотечения през климактериума).

10. Етеричното масло, добито от плода, повишава настроението.

11. Отварата от корите спомага за намаляване нивото на захарта в кръвта

Кората от три мандарини се сварява за 10 минути в литър вода. Отварата не трябва да се прецежда. Приема се всеки ден, като остатъкът задължително да се съхранява в хладилник.

12. Благодарение на фитонцидните си свойства мандарините оказват антимикробно действие.

13. Външното прилагане на сока им помага срещу млечница.

14. И сокът, и плодовете действат ефективно при дизентерия.

15. Мандарините са полезни и при кожни заболявания - пресният сок убива някои гъбички (трихофития, микроспория). 

За да излекувате кожата и ноктите си, поразени от гъбичките, трябва многократно да втривате в тях сок от плодовете или кората на мандарините.