Американският министър на търговията, британската кралица Елизабет Втора и други високопоставени личности от политиката, бизнеса и развлекателната индустрия са обект на журналистическото разследване

"Парадайз пейпърс" (букв. "Досиета от Рая") - продължение на международното журналистическо разследване "Панамските документи" - стъпва на 13,4 млн. архивни файла от 50-те години насам, които разкриват бизнес контактите с Русия на милиардера, заемащ поста американски министър на търговията, разобличават тайните сделки на ключов съветник от антуража на канадския премиер Джъстин Трюдо, афишират офшорните инвестиции на британската кралица Елизабет Втора и още над 120 политици от цял свят.

Виж още: "Панамските документи" - как световният елит си пере парите

Изтеклите данни показват колко дълбоки са връзките на офшорната финансова система с оплетения свят на политически играчи, частни авоари и международни корпоративни гиганти, сред които "Епъл", Nike и "Юбер", които избягват плащане на данъци чрез все по-изобретателни счетоводни маневри, обобщават от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Една такава офшорна паяжина води до министъра на търговията от администрацията на US президента Доналд Тръмп - магната от света на инвестиционните фондове Уилбър Рос. Той има дял в корабен превозвач, спечелил от 2014 г. насам над 68 млн. долара от руска енергийна компания, сред чиито собственици е зетят на руския президент Владимир Путин.

Виж още: Защо московските пропагандатори не могат да спят

Повече от 10 имена на съветници, министри и големи дарители на Тръмп присъстват в разкритията от "Парадайз пейпърс".

Новите данни идват от две фирми за офшорни услуги и 19 корпоративни регистъра, поддържани от правителства в юрисдикции, които играят ролята на транспортни пунктове в глобалната сенчеста икономика. Изтеклата информация е достигнала първо до германския в."Зюддойче цайтунг", който на свой ред я споделя с мрежата от над 380 журналисти в 67 държави.

Британският в. "Гардиън" акцентира в уводната си статия върху личния доход на кралица Елизабет Втора, което се управлява от фонда на Ланкастър. Данните сочат, че тя е инвестирала милиони долари в медицински компании и фирми за потребителски заеми чрез фонд на Каймановите острови.

Сред вложенията й е и инвестиционен фонд, който притежава контролния пакет акции в британската "БрайтХаус", която отдава домакински стоки на лизинг с лихви, достигащи близо 100%. Търговецът има лоша репутация, защото се възползва от уязвимостта на своите клиенти - бедни семейства и хора в затруднено материално положение.

Виж още: 62-ма печелят колкото половината човечество

Сред останалите кралски особи и политици, чиито имена изплуват в новите разкрития, са йорданската кралица майка Ноор, външният министър на Уганда Сам Кутеса, бивш председател на Общото събрание на ООН, бразилският финансов министър Енрике де Кампос Мейрелес, литовският евродепутат Антанас Гуога.

Бившият върховен главнокомандващ на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк, който навремето имаше президентски амбиции за Белия дом, е бил директор на онлайн казино с офшорни подразделения.

Данните разкриват и подробности за живота на богати и известни личности: съоснователя на "Майкрософт" Пол Алън, основателя на eBay Пиер Омидиар, попзвездата Мадона, която има дялова в производител на медицински изделия.

Виж още: Първа жертва на панамските документи

Фронтменът на "Ю ту" Боно фигурира с истинското си име Пол Хюсън като акционер в малтийска компания, инвестирала в търговски център в Литва. Негов говорител пояснява, че е бил миноритарен собственик, а фирмата е била закрита през 2014 г.

Специално внимание в разследването е отделено на инвестициите в "Туитър" и "Фейсбук", които чрез Юрий Милнер могат да се проследят до руски държавни финансови институции като банка ВТБ, както и на сложните офшорни схеми, използвани от двама руски милиардери за закупуването на дялове от английските футболни клубове "Арсенал" и "Евертън".

Виж още: Кой е Юрий Милнер и защо търси извънземни

Източник: ICIJ.org