На 18 юни Пловдив посреща водещи професионалисти от сферата на дизайна

Дизайнът, който помага.
Дизайнът, който е иновативен и алтернативен.
Дизайнът, който променя животи и светове.
Дизайнът, който е отворен и достъпен за всички.
Дизайнът, който е в услуга на обществото

Това са основните теми в тазгодишното издание на професионалния форум, част от международния фестивал за съвременен дизайн и визуална култура One Design Week 2016, който продължава до 19 юни в Пловдив.

Виж още: One Design Week 2016 представя 195 чужди и 132 български артисти

Тази година 10-дневното събитие отразява по-различна перспектива, която трябва да отвори границите на понятието "дизайн" - дизайнът, който не е нещо елитарно, а е навсякъде около нас, във всеки аспект и процес от ежедневието ни.

На 18 юни в Дома на културата "Борис Христов" (ул. "Гладстон" 15) е професионалният дизайн форум на фестивала. По традиция той събира водещи експерти от сферата на дизайна, които представят различни гледни точки и иновативни проекти.

Модератор на форума тази година е Матилда Кжиковски - дизайнер, куратор, съосновател и един от директорите на пространството за съвременен дизайн в Швейцария Depot Basel.

Шестима са лекторите, които идват да демонстрират световни практики и актуални тенденции в своята област. Билети за техните презентации могат да бъдат намерени в мрежата на "Тикетлоджик" и онлайн на Ticketlogic.bg.

 

Алис Росторн (Alice Rawsthorn) е изтъкнат международен критик в сферата на съвременния дизайн, но също така и активен куратор.

Тя изследва история на дисциплината, съпоставя важни събития/течения с техни отражения в настоящето и прогнозира бъдещите им влияния. Нейната работа показва ясно как дизайнът се променя и оптимизира всекидневието ни, като прави живота по-смислен, устойчив, оптимистичен и добре функциониращ.

Тя има своя принос за периоднични издания като "Ню Йорк таймс", Frieze и W; авторка е на книгата Hello World: Where Design Meets Life, написала е и биография на Ив Сен Лоран, водила е лекции в платформата TED, на Световния икономически форум и Design Indaba. Алис Росторн привлече вниманието ни със своя уникален стил, а професионалните й постижения са я превърнали в абсолютен авторитет на тема дизайн, обясняват организаторите на One Design Week.

На нея приписват заслугата за рекордното повишаване на публичното финансиране за визуалните изкуства, докато е главен консултант за Arts Council England (2007-2013). Участвала е и в журито на редица отличия за изкуство, дизайн и архитектура като наградите БАФТА, "Търнър" и "Стърлинг", PEN History Book Prize, Buckminster Fuller Challenge. Нейната едночасова лекция е с начален час 14,30.

Ейске Тачикава (Япония) е представител на новото поколение съвременни японски дизайнери и основател на мултидисциплинарното студио Nosigner. Той има специфичен подход с акцент върху социални иновации, дизайн с отворен код, съчетания между научни изследвания и нови технологии, образование.

Виж още: Ейске Тачикава за Bulevard.bg: Дизайнът в услуга на обществото е неизбежен

Проектите и професионалните му изяви са нетипични и необичайни - например офиса на Mozilla в Япония. Дизайнерът е носител на множество отличия като Design for Asia Grand Award, iF Design Award, Pentawards Platinum, SDA Grand Award и др. Той цени високо социалните измерения на съвременния дизайн.

У нас гостува с подкрепата на EU Japan Fest, а лекцията му започва в 11 ч.

Виж още: Още световни експерти в Пловдив за форума на One Design Week 2016

От 12 ч. е лекцията на Адам фон Хафнер, представител на датската неправителствена организация INDEX: Design to Improve LifeR, която връчва една от най-значимите награди за дизайн в света - INDEX: Award. Тя се присъжда на всеки две години, отличавайки проекти, които използват дизайна като инструмент за справяне с най-големите глобални предизвикателства.

Създателят на FORMcard Питър Мариголд е завършил продуктов дизайн в Кралския колеж по изкуствата, а неговите нестандартни и иновативни решения се проявяват в дизайна на мебели, продукти и интериори.

Лекцията му е от 15,30 ч.

Стивън Серато е учил в щата Калифорния и Холандия, а студиото му специализира в проекти за културни институции и независими звукозаписни компании. Гостуването му е с подкрепата на US посолството у нас, а лекцията му започва в 17 ч.

Пийтер-Ян Пийтерс (Холандия) е основател на студиото OWOW (The Omnipresent World of Wiz Kids) с фокус върху иновации, дизайн, нови технологии, инженерство и забавления. В центъра на работата му е преднамереното забавление и интуитивното възприемане на технологиите.

Още с дипломния си проект Sound of Intuition в Дизайн академията в Айндховен той свързва движенията на човешкото тяло с промени в звука. Sound of Intuition става световно признат и харесван проект, като прераства в основен фокус за творческия му труд.

Поради това през 2012 г. той основава OWOW заедно с други експериментатори от сферите на продуктовия и уебдизайн, програмирането, инженерството и електрониката. Студиото създава иновативни музикални инструменти, едновременно високотехнологични и лесни за употреба - заедно с интернет приложения, с които да бъдат управлявани.

Пийтерс идва в България с подкрепата на Creative Industries Fund NL. Лекцията му е последна в програмата, от 18 ч.

За фестивала:

One Design Week е международен фестивал за съвременен дизайн и визуална култура. Темата на осмото му издание е "Мога ли да помогна?", която трябва да подчертае, че дизайнът не е нещо елитарно, а "инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни". Същевременно се поставя акцент върху процеса по създаване на дизайн във всеки смисъл на думата - от информационен до продуктов дизайн.

Събитието се организира от фондация "Едно" за култура и изкуства с подкрепата на Община Пловдив, фондация "Пловдив 2019", фондация "Америка за България" и Programista.

Основни партньори са мобилният оператор "Виваком", "Лидл", "Милка и "Пътища Пловдив", а като дизайн партньор към събитието за поредна година се включва ИКЕА с изложба и работилница.

Програмата на фестивала включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика - изложби, работилници, дискусии, представяния, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

Източник: One Design Week 2016