Crazy Rich Asians, романтичната комедия по едноименния сатиричен роман от Кевин Куан, е американският кинохит на лято 2018 (видео)

Когато нюйоркчанката Рейчъл Чу се съгласява да прекара лятото с приятеля си Никълъс Йънг в родния му Сингапур, тя си представя спокойна семейна обстановка и неповторими мигове с любимия мъж. Това, което Ник е пропуснал да й спомене обаче, са няколко незначителни детайла относно живота на семейството си. Веднъж стъпила на сингапурска земя, Рейчъл научава следното:

  1. Родният дом на Ник прилича по-скоро на дворец отколкото на спокойна семейна къщичка.
  2. Ник е израснал, возейки се на повече частни самолети, отколкото на коли.
  3. Не на последно място - Ник се оказва един от най-желаните ергени в страната си.

При тези обстоятелства Рейчъл се озовава под постоянен прицел от секундата, в която слиза от самолета, а мечтаната й спокойна почивка се превръща в поредица от сблъсъци с потомствени аристократи и новобогаташи, шумни роднини и амбициозни кариеристи...

Това е накратко сюжетът на сатиричния роман от Кевин Куан "Луди богаташи", бестселър от 2013 г., чиято екранизация се превърна в кинохита на лято 2018 и романтичната комедия на годината.

Българските му издатели го определят като забавен поглед върху "проблемите" на заможните азиатски семейства, суетата и капризите им; съвременна романтична история за любов, която трябва да оцелее под прожекторите на известността, под натиска на наследственото богатство и съпътстващите го консервативни традиции и задължения. 

Филмът е режисиран от Джон М.Чу ("В ритъма на танца" 2 и 3, "Зрителна измама 2", "G.I. Joe 3: Ответен удар"), а вече се готви и продължението му, тъй като книгата е начало на цяла трилогия (последвана от China Rich Girlfriend и Rich People Problems)...

Романтичната комедия оглави американската боксофис класация три седмици поред и докара близо 190 млн. долара боксофис при 30 млн. бюджет. Касовият й успех се дължи и на факта, че след The Joy Luck Club (1993) по книгата на Ейми Тан това е първата продукция на съвременна тема с предимно азиатски актьори, разпространявана от голяма холивудска киностудия.

В главните роли - и на плаката като Ник и Рейчъл - са Констанс Ву (сериала "Нови в квартала") и водещият на туристическото предаване по Би Би Си 2 The Travel Show Хенри Голдинг. За красавеца от Малайзия "Луди богаташи" е актьорски дебют, заедно с актуалния по кината "Лесна услуга", където играе писател и университетски преподавател в любовен триъгълник с Блейк Лайвли и Ана Кендрик.

Сред звездите на филма са още Джема Чан (предстоящия "Капитан Марвел", сериала "Хора" / Humans), рапърката Акуафина ("Бандитките на Оушън"), Нико Сантос (сериала "Супермаркет"), Кен Джонг ("Последният ергенски запой", сериала "Колеж Грийндейл"), ветеранките Лиса Лу ("Последният император") и Мишел Яо ("Тигър и дракон", сериала "Стар трек: Дискавъри"), които играят съответно властните баба и майка от фамилията Янг.

Забележителен е и саундтракът, който комбинира китайски песни от 50-те и 60-те години с азиатски кавъри на западни попхитове като Material Girl на Мадона, Can't Help Falling in Love на Елвис Пресли, Money (That's What I Want) от репертоара на "Бийтълс" и Yellow (Жълто) на "Колдплей", изпълнена от участничката в 10-ия американски сезон на The Voice / "Гласът на България" Катрин Хо.

Според Кевин Куан всяко богатство си има цена, а сп. "Пийпъл" сравнява героите му с персонажите на Джейн Остин от "Гордост и предразсъдъци".

Американският писател всъщност е роден в елитно семейство в Сингапур, а родителите му се местят в САЩ, когато той е едва на 11, припомнят от "Егмонт България", които публикуват романа в издателската си линия за възрастни "Анишър". 

Завършва творческо писане в университета на Хюстън-Клиър Лейк (UHCL), а след това заминава за Ню Йорк, където следва фотография в Parsons School of Design. Работил е за списания като Interview на Анди Уорхол и Living на Марта Стюарт.

През 2002 г. основава свое творческо студио, чрез което създава визуални проекти за клиенти като Музея на модерното изкуство (MoMA) в Манхатън, вестник "Ню Йорк таймс" и TED.com.

След като тази година се нареди в списъка на сп. "Тайм" със 100-те най-влиятелни личности в света, "Амазон студиос" му възложиха да разработи за онлайн платформата им оригинален сериал. Сюжетът ще се върти около най-влиятелната фамилия в Хонконг и бизнес империята под техен контрол.