Футболният клуб от Кочи(н), южния щат Керала, е основан през 2014 г., а българинът става третият най-високоплатен играч в Суперлигата на Индия

Димитър Бербатов стана поредната футболна звезда, която има шанс да приключи кариерата си в екзотична за футбола дестинация. Във времената на Пеле, Стоичков и Бекъм това беше САЩ, а сега - азиатските държави като Китай и Индия.

Именно в Индия отива да играе 36-годишният българският нападател, който през последната година беше без работа, но отказа много оферти, след като изкара сезон 2015/2016 в гръцкия "ПАОК".

Преди това той е бил футболист на "Байер" (Леверкузен), "Тотнъм", "Манчестър юнайтед", "Фулъм" и "Монако". Кариерата му започва в родния "Пирин" (Благоевград), а от 1999 г., едва 17-годишен, продължава в столичния ЦСКА...

Рекордьор по голове с екипа на националния отбор, Бербатов се присъединява към новия си клубен тим в Испания, където новите му съотборници, сред които бившият защитник на "Ман юнайтед" Уес Браун, ще бъдат на подготовка, пояснява Sportal.bg.

Виж още: Валери Божинов си тръгва от Китай

"Керала бластърс" са базирани в пристанищния мегаполис Кочи(н), разположен на Арабско море по югозападното индийско крайбрежие, в щата Керала, един от най-развитите в страната. Домакинските си мачове футболистите играят на стадион "Джавахарлал Неру", който има капацитет над 55 хил. души.

Sportskeeda обяви, че българинът става третият най-високоплатен играч в историята на индийския футбол и вторият по заплата от действащите футболисти. Твърди се, че Бербатов ще получи около 75 млн. индийски рупии за целия сезон, който продължава близо пет месеца. Според сегашния курс това са 994 500 евро.

По възнаграждение в индийската Суперлига го изпреварва единствено бившият му съотборник в английския "Тотнъм" Роби Кийн, който подписа с шампиона "Атлетико де Колката". Ирландецът може потенциално да получи до 92 млн. рупии, или 1 219 920 евро, твърди Sportkeeda.

Най-високата заплата, давана някога в индийския футбол, пък е взимал Алесандро дел Пиеро, който през 2014 г. игра за "Делхи динамос". Италианецът е получил около 1 336 608 евро (по сегашния курс) за един сезон в Суперлигата.

Там сезонът започва на 17 ноември, като тази година в елита участват два отбора повече, общо 10. Именно поради тази причина кампанията е малко по-дълга от обичайното - пет месеца вместо стандартните до момента четири месеца.

Човекът, който превръща в злато всичко, до което се докосне, идва да завладее мълниеносно първенството в нашия жълт екип, анонсират от новия клуб на Димитър Бербатов и го определят като "българския Хитмен". В индийската Суперлига (ИСЛ) той ще носи фланелката с номер 9.

В страната, чието население е над 1,3 млрд., крикетът е царят на спортовете, но футболът вече се развива с много бързи темпове. ИСЛ е основана през 2013 г. и е пряк конкурент на другия топшампионат - Ай-Лигата, която съществува под това име от 2007 г. насам, отбелязва още "Спортал".

В първите три сезона на Суперлигата участваха по осем отбора, сред които неизменно бяха и "Керала бластърс". През 2016 г. новият тим на Бербатов завърши на 2-ро място в редовния сезон, а след това загуби във финала на плейофите от "Атлетико де Колката" с 4:5 след изпълнение на дузпи.

Символ на клуба е слонът, цветовете - синьо и жълто, а прякорът, който използват местните, е "жълтата армия". А откъде идва "Бластърс"? От прозвището на Сачин Тендулкар, известен още като Мистър Бластър.

Бившата звезда на крикета е основател и мажоритарен акционер в "Керала бластърс". Негови съдружници са две кинозвезди, боливудски продуцент и индустриалистът Нимагада Прасад, чийто бизнес е във фармацевтиката и телевизията.

"Идеята зад жълтата фланелка дойде от това, че жълтото представлява символ на решителност и вяра. Решителност от футболистите на терена да покажат най-доброто от своите възможности, и вяра за всички, които подкрепят "Керала Бластърс". Да вярват, че отборът ще излезе и ще играе с правилната нагласа", обяснява крикет легендата, когато през 2014 г. основава футболния си клуб.

Още оттогава главен спонсор на отбора е една от най-мощните бизнес къщи в Индия - Muthoot Pappachan Group, чийто предмет на дейност са финансови услуги, недвижими имоти, здравно осигуряване, информационни технологии, ценни метали и алтернативна енергия.

Треньор на тима е Рене Мюленстийн, който е работил с Бербатов в "Манчестър юнайтед" и "Фулъм". Сред предишните наставници са бившият английски национал Дейвид Джеймс, както и още трима англичани: Питър Тейлър, Тревър Морган, Стийв Копъл, плюс ирландеца Тери Фелан.

Солидните финансови постъпления позволяват на клуба да привлича класни футболисти от Европа, които, подобно на българския нападател, са в края на своите кариери. Досега сред по-известните играчи на "Керала бластърс" са били испанецът Карлос Марчена и англичаните Майкъл Чопра и Крис Дагнал. 

В настоящия състав има още един англичанин - вратарят Пол Рачубка, както и още четирима чужденци: сръбският защитник Неманя Лакич-Пешич, ганайският халф Кураж Пекусон плюс нападателите Лейн Хюм (Канада) и Марк Сифнеос (Холандия).

Последно Бербатов игра в благотворителния All Stars мач на 14 юни, когато доведе на националния стадион "Васил Левски" свои бивши съотборници от "Манчестър юнайтед". Христо Стоичков и Красимир Балъков бяха в стартовия състав на неговия "Юнайтед старс", а други световни звезди на футбола като Кристиан Карембьо - в противниковия тим на "белите", воден от Луиш Фиго. Срещата приключи при резултат 3:3.

Източник: Sportal.bg