Досегашният изпълнителен директор на интернет гиганта оставя поста си и заедно със Сергей Брин оглавява нова фирма "Алфабет", под чиято шапка оттук нататък ще е "Гугъл"

ABC.xyz - първите три и последните три букви от латиницата са интернет адресът на "Алфабет" (букв. - "азбука"). Досегашният главен изпълнителен директор на "Гугъл" Лари Пейдж поема същия пост в новата компания, а другият съосновател на "Гугъл" Сергей Брин става неин президент.

Двамата оставят "Гугъл" в ръцете на досегашния първи вицепрезидент по продуктите Сундар Пичай, който е на 43, родом от индийския щат Тамил Наду, инженер, специализирал в САЩ, на работа в компанията от 2004-та.

Виж още: Индиец стана шеф на "Майкрософт"

Още преди 11 години написахме, че "Гугъл" не е стандартна фирма и нямаме намерение да става такава, напомня Пейдж в корпоративния блог.

"Казахме също, че можете да очаквате от нас "не толкова мащабни начинания в области, които изглеждат твърде рискови и дори странни в сравнение с настоящия ни бизнес". От самото начало сме се стремили да вършим все повече неща с ресурсите, с които разполагаме - важни и значими неща.

Направили сме немалко неща, които в онзи момент изглеждаха като лудост. Много от тези шантави неща днес имат по милиард потребители - като Google Maps, YouTube, Chrome и Android. И не спираме дотук. Все още се опитваме да вършим неща, които другите хора смятат за шантави, а ние сме суперразвълнувани, че се случват", обяснява Пейдж и добавя:

"С течение на времето фирмите са склонни да се оставят на течението, като вършат едно и също, а промените са постепенни. В технологичната индустрия обаче, където революционните идеи дават тласък за следващите области на голям растеж, това може да създаде известни неудобства."

Виж още: "Ню Йорк таймс": "Гугъл" е световна сила, но не завинаги

Според него преструктурирането ще направи бизнесът им по-изчистен и управляем, а "Алфабет" е просто съвкупност от много компании. "Гугъл" си остава най-голямата сред тях, но от нея се отделят направленията, които са встрани от основната дейност, свързана с интернет.

Наблюдатели зад Океана тълкуват съобщението на Пейдж като признание, че бизнесът им се е разпрострял прекалено, но същевременно е тромав. Примери за отделящи се от "Гугъл" клонове са научно-изследователските отдели Life Sciences (където работят по глюкозо-чувствителни контактни лещи), и "Калико", чиято цел е удължаване продължителността на живота.

Идеята е всеки бизнес да си има силен мениджър, а Сергей и аз да сме на разположение, когато се нуждаят от нас, допълва Лари. Всички акции на "Гугъл" се трансформират в акции на "Алфабет".

Виж още: 30 цитата от създателите на "Гугъл"

Преструктурирането напомня начина, по който Уорън Бъфет е организирал индустриалната си империя, отбелязва "Ню Йорк таймс". Неговата Berkshire Hathaway се е превърнала в гигантски конгломерат, който включва разнообразни дейности и продукти - от железопътна инфраструктура до модно бельо с марката Fruit of the Loom.

Лари Пейдж и Сергей Брин

Източник: Google; в. "Ню Йорк таймс"