Американската технологична корпорация "Гугъл" желае да закупи популярната платформа за обмяна на текстови съобщения "Уатсап" за сумата от 1 млрд. долара.

Според непотвърдена информация на технологичния сайт DigitalTrends.com гигантът в интернет търсенето води тежки преговори с "Уатсап" вече повече от месец, като собствениците на платформата упорито се опитват да повишат продажната ѝ цена, пише econ.bg.

Предишни слухове сочеха, че социалната мрежа "Фейсбук" също преговаря за закупуването на популярното приложение за размяна на съобщения през мобилни устройства, припомня британския в. "Телеграф". Търсенето на платформи като "Уатсап" е породено от желанието на технологичните компании от Силициевата долина да подобрят системите си за мигновени съобщения.

Според някои проучвания "Уатсап" е толкова популярна, че е изиграла директна роля за понижения ръст на есемес съобщенията в световен мащаб. Системите на платформата обработват до 18 млрд. текстови съобщения на ден, които се предават по 750 мобилни мрежи в над 100 държави по света. Самото приложение е едно от най-популярните във всяка от тези страни, което носи на създателите му приходи в размер на 100 млн. долара за година.

Сделката, с която миналата година "Фейсбук" закупи услугата за споделяне на снимки "Инстаграм" за 1 млрд. долара, повиши увереността на технологичните компании за големи инвестиции в подобни платформи, като фокусът постепенно се измести към приложенията, улесняващи комуникациите.

Според други слухове "Гугъл" работят върху нова, унифицирана услуга за обмяна на съобщения, наречена Babel. Според продуктовия мениджър на Google Никил Сингхал обаче компанията му е свършила много малко работа в тази насока. Така предлагането на качествена платформа за съобщения за момента остава една от големите празноти в мобилната стратегия на интернет гиганта, коментират от DigitalTrends.