Ако смартфонът е откраднат или информацията на потребителя е застрашена, той се саморазрушава

"Блекбери" и "Боинг" разработват съвместно Android-базиран смартфон, който ще има необичайно висока степен на сигурност. Това обяви в петък изпълнителният директор на канадската технологична компания "Блекбери", предаде "Ройтерс".

Много по-голяма сигурност на данните

Смартфонът ще бъде под бранда на "Боинг". От компанията са прегърнали идеята с голям ентусиазъм и вече дори разработват процесите по проекта. От компанията обещават, че ще гарантират на клиентите си непреодолими мерки за сигурност, недостъпни за другите устройства от този тип.

Името, което са избрали от базираната в Чикаго отбранителна и космическа компания, известна най-вече с производството на реактивни самолети и изтребители, е Boeing Black phone. Любопитното при новият смартфон е, че той ще има уникалната функция да се саморазрушава при кражба или друга опасност за данните на собственика му.

Сериозен интерес от страна на американското правителство

Вече има проявен сериозен интерес към разработката от страна на американското правителство и агенции, работата на които е свързана със секретна информация. Новото устройство ще може да криптира разговорите и съобщенията на потребителите, за да съхрани комуникациите и да осигури нужната сигурност на данните.

От друга страна пък, The BlackBerry Enterprise Service, или BES 12, ще позволява на клиентите като корпорации и правителствени агенции да управляват и защитават не само устройствата на "Блекебери", свързани към вътрешните мрежи, но и тези, които работят при конкурентни операционни системи като Android и iOS.

Виж още: Смартфоните на бъдещето

"Шпионският" смартфон

Телефонът Boeing Black phone ще има две гнезда за сим карти, за да може потребителите да получават достъп до множество клетъчни мрежи. Той също така ще има функция да бъде лесно конфигуриран, за да се свързва с биометрични сензори и сателити. От "Боинг" вече са започнали да предлагат телефона на потенциални клиенти и се надяват той да допринесе за развитието на програмите за сигурността на данните като цяло.