Музикалният гуру от Brandt Brauer Frick Ensemble, танцьори от трупата "Форсайт" и още имена от световната сцена в културния пейзаж през юли

Броени седмици остават до четвъртото поредно издание на лабораторията за иновативно изкуство 180°, която е насочена към експерименталния подход и изследването на нови модели на изразяване.

Платформата събира отново в София десетки съвременни творци от страната и чужбина за една седмица в края на юли, за да провокира търсения, да преобърне обичайните процеси и да излезе от рамките на стандартното боравене с пет форми на изява: музика, танц, театър, архитектура и визуални изкуства.

Интернационалният форум е между 22 юли и 28 юли във Fabrica 126, Гьоте-институт и на определени места в градската среда, на открито.

Една от специалните изненади в тазгодишната програма на фестивала 180° е гостуването на един интересен музикант - Паул Фрик,  основен елемент в световноизвестнaта формация Brandt Brauer Frick. Завършил в Берлин като ученик на Фридрих Голдман, той е пианист, продуцент, автор на ремикси и изпълнител на електронна музика, създавайки творби за камерни състави, театър, радио и филми.

През 2008 г. създава формацията заедно с Даниел Бранд и Ян Брауър, а две години по-късно съставът е вече 10-членен. Проектът е вдъхновен от детройтското техно, американската минималистична музика и съвременната класика, рок и джаз. Успехът им ги отвежда на престижни сцени в над 50 държави, между които "Линкълн център" в Ню Йорк, фестивала Коачела в САЩ, центъра "Помпиду" в Париж, джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария, Гластънбъри във Великобритания и редица други.

Паул Фрик закрива фестивала на 28 юли с иновативното пространствено събитие Drawn, където си партнира с българската певица Катя Ташева, ансамбъл 180° и представителките на трупата за съвременнен танц Forsythe, която от 2015 г. не съществува в първоначалния си вид Катя Черанева от Москва, която е фокусирана върху колаборации с артисти от цял свят, и Франсис Чаверини от Питсбърг, чието име се свързва и с творци като Адам Барух, Лука Вегети, Шанън Гилън, нюйоркската опера "Метрполитън", Bodytraffic и L.A. Dance Project.

Лабораторията за иновативно изкуство 180° отново се обръща и към всички любители на визуалните изкуства, като обявява конкурс за късометражен ням филм. Темата в тазгодишното издание е unCOOL. Насоки и ограничения няма - условието е само видеото да не надвишава 3 минути и да съдържа само образи, без звук.

Форматът на файла може да е .mp4, .m4v, .mov. Кандидатите могат да пращат своите предложения до 14 юли 2017 г. на [email protected] чрез сайтовете на споделяне на файлове. Избраните видеа трябва да бъдат представени на 26 юли, а музикантите от ансамбъл 180° ще озвучат картината с импровизации. Победителят се избира от публиката и печели парична награда.

За още новини и актуална информация следете сайта на фестивала 180-degrees.org, както и страницата във "Фейсбук".

Проектът се осъществява с подкрепата на Столичната община като част от Календара на културните събития за 2017, както и благодарение на Гьоте-институт и "Про Хелвеция". Фестивалът е отличен от Европейската фестивална асоциация ЕФФЕ 2017-2018 г.

Източник: Key Events & Communication