Кратко видео показва какво е да страдаш от обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) е проблем, за който у нас не се говори много, а хората, страдащи от него, са неглижирани като "безобидни откачалки". Това обаче е сериозен проблем и хората, живеещи с това заболяване, ежедневно трябва да се изправят срещу натрапчиви страхове, паника и неконтролируеми емоции. 

Това е разстройство, свързано с тревожността, характеризирано от недоброволни натрапчиви мисли. Когато страдащият започне да приема тези натрапчиви мисли, тогава започва да развива тревожност, основана на страха, че нещо лошо ще се случи. 

Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални, отнемащи време действия, за да отстрани тревожността.

ОКР е четвъртата най-разпространена болест в света.

Виж още: Всеки трети българин страда от мозъчно заболяване

Когато си здрав, някак няма как да си представиш обаче какво изпитват тези хора. Именно с тази цел Тор Каталано, фотограф и автор в онлайн изданието The Mighty, заснема 3 минути от своя живот. 

В краткия клип можем да видим всички въпроси, страхове, бегли идеи и тревожни мисли, които минават през главата на един човек, страдащ от обсесивно-компулсивно разстройство. 

Това видео е и за онези, които страдат от подобно заболяване, но се чувстват сами. Щом друг може да живее пълноценен живот, въпреки болестта, защо не и вие?

Виж още: Фобиите на звездите