Краля на попмузиката превзе сцената на наградите на сп. "Билборд", за да изпее "новото си парче" Slave To The Rhythm от наскоро излезлия посмъртен албум Xscape

Изпълнението е било на косъм да се провали, след като се наложило съдебно решение по настояването на две високотехнологични компании холограмата да не се използва в церемонията.

Магистратът обаче преценил, че планираното 3D изображение няма да злоупотреби с патентите, притежавани от Hologram USA Inc. и Musion Das Hologram Ltd.

Двете фирми държат правата върху технологията за "дигитално възкресяване", благодарение на която покойният рапър Тупак Шакур се появи на фестивала Коачела през 2012 г., припомня британският таблоид "Дейли мейл".

Ищците твърдят, че методиката им се използва незаконно от техен конкурент, но според наследниците на Майкъл Джексън шоуто е било планирано от месеци и координирано с гръцкия предприемач Алки Давид, наследник на фамилията Левентис, който взел ексклузивни права върху технологията за прожектиране на триизмерни изображения Musion Eyeliner. Неговата "Холограм Ю Ес Ей" е придобила този актив чрез покупката на клон от банкрутиралата компания за специални ефекти Digital Domain, чието дело била холограмата на Тупак.

Технологията обаче датира още от 1862 г., когато Джон Пепър и Хенри Диркс измислят т.нар. "Призрак на Пепър" (Pepper's Ghost), илюзия, използвана оттогава насам във филми, концерти, фокуснически представления и увеселителни паркове, припомня "Холивуд рипортър", като се базира на представените в хода на делото документи. По-рано тази година "Цирк дю Солей", заедно със собствениците на казината и хотелите MGM, също станаха обект на съдебно преследване заради дигиталния образ на Джако в спектакъла Michael Jackson ONE в Лас Вегас.