Синоптичната прогноза до края на ноември: Още две седмици без сняг

Цялата зима ще е топла като пролет и с малко сняг - точно както бе през 1985 г., прогнозира пред в. "Труд" Петър Янков, дежурен синоптик в TV-MET. А сняг в градовете ще падне на 21 и 22 ноември.

До края на месеца времето ще продължи да бъде по-сухо от нормалното. "Не очаквам екстремни ситуации по отношение на липсата на превалявания и по-високите градуси. Ще се движим в рамките на нормата, но градусите ще достигат предвижданото от нея най-топло време", обяснява Янков.

В следващите дни вятърът ще се усили (до 8 м/сек) и ще има малко повече облаци в Северна България. Валежи обаче не се задават. Във вторник небето ще се изчисти, ще има повече слънчеви часове, а вятърът ще отслабва.

Според Петър Янков "от сряда до петък поречията на реките и низините като Горнотракийската ще бъдат в плен на мъглите. Но през деня ще е слънчево". По тази причина на 11 и 12 ноември средните максимални ще са между 19 и 24 градуса, което е с 10 градуса повече от средните стойности за месеца - т.е. ще е много топло и приятно.

"На 13 ноември вече ще има повече облаци, които ще издават предстоящо разваляне на времето. А между 14 и 16 ноември се очакват валежи от дъжд, температурите ще се понижат с 5-7 градуса и ще са между 12 и 17 градуса", изброява дежурният синоптик.

Виж още: Климатолог: Очаква ни мека зима

Следващият валежен период е между 21 и 22 ноември, когато се очаква да падне снегът. Той ще се предхожда от силни ветрове от юг, заради които ще има краткотрайно затопляне. "Веднага след тях обаче ще премине смущение над страната. Т.е. ще се наблюдава атлантическо нахлуване (облачна вълна), което ще донесе дългосрочно захлаждане със сняг", допълва Янков.

След този период до края на ноември повече валежи не се очакват. С две думи - месецът ще е по-сух и по-топъл, като цялата предстояща зима. Декември отново ще е топъл. Януари ще е сух и с нормални за месеца температури. Повече сняг ще има през февруари и март.

"Макар привържениците на глобалното затопляне да виждат катаклизъм във всяко затопляне, ще им припомня, че през ноември у нас са измерени 28,2 градуса - това е максимумът от 1926 г. в Плевен", заключава Петър Янков.

Виж още: НАСА вещае една от най-страшните зими за Европа

Източник: в. "Труд"