Не са открити белези за насилствена смърт

Бившият министър на съобщенията на Руската федерация и бивш директор на Газпром-Медиа Михаил Лесин е намерен мъртъв в хотел във Вашингтон на 5 ноември, предаде ТАСС, като се позовава на руското посолство в американската столица.

Камериерка в хотел "Дюпън Съркъл" в центъра на града е намерила тялото на Лесин. По предварителни данни признаци за насилствена смърт не са открити. Не е известно с каква цел той е пристигнал в САЩ.

Американските власти и руски представители работят съвместно за изясняване на причините и обстоятелствата около смъртта на Лесин, отбелязва ТАСС.

Кой е Михаил Лесин

Лесин е приближен до президента Владимир Путин и негов съветник при създаването на руската международна многоезична информационна телевизионна компания RT (Russia Today -  Русия днес). Той придобил недвижима собственост в Европа и няколко резиденции в Лос Анджелис за над 28 млн. долара.

Лесин започва кариерата си в Творческо-производственото обединение "Игра-техника", припомня РИА Новости. След това е бил директор на Младежко творческо обединение РТВ, което през 1991 г. се преобразува в рекламна агенция Video International.

Михаил Лесин успява да превърне агенцията в един от най-големите играчи на руския рекламен и медиен пазар.

През 1999 г. той става министър на печата, радиото, телевизията и средствата за масова информация. За кратко е началник на управлението по връзки с обществеността в Кремъл. Работи и като зам.-председател на държавния радио и телевизионен консорциум ВГТРК.

РИА "Новости" припомня, че слуховете свързват Лесин и с фабрикуването на еротичния видеозапис, който компрометира бившия главен прокурор на Русия Юрий Скуратов.

Лесин работи в продължение на пет години и като личен съветник на Путин по развитието на медиите.

Източник: РИА Новости, ТАСС