Винаги е имало жени, които са проявявали дух, храброст и сила

Всички знаем множество мъже, които са променили хода на историята.

А причините да няма също толкова много жени е, че на жените векове наред е била отреждана друга роля.

Виж още: Най-влиятелните жени на всички времена

Жените не са имали достъп до образование или собственост.

Все пак винаги е имало жени, които са проявявали дух, храброст и сила.

Ето една малка част от тях по повод международния ден на жената:

Жана Баре

Zhan bare

Първата жена, извършила околосветско пътешествие. Баре се преоблякла като мъж, за да попадне на кораба и работела като слуга на френски ботаник. Когато се върнала в Париж, предала 3000 нови неизвестни растения в Музея по естествена история, за което получила благодаронсти и пожизнена пенсия от краля.

Hariet tabman

Хариет Тъбман

Наричат я Моисей в борбата за свобода на афроамериканците. На 13 била жестоко пребита, защото отказала да участва в побой над избягал роб. По време на Гражданската война е била медицинска сестра, разузнавачка и писателка. Участвала е в провеждането на социалните реформи в САЩ и е вдъхнала увереност на хиляди хора да се борят за свободата си, независимо от цвета на кожата си. Ликът й днес е отпечатан на банкнотата от 20 долара.

Roza parks

Роза Паркс

Паркс става известна с отказа си на 1 декември 1955 г. да се подчини на автобусен шофьор и да освободи мястото си на бял мъж. Последвалото ѝ арестуване за гражданско неподчинение води до т.нар. автобусен бойкот в Монтгомъри - едно от най-големите и успешни масови движения против расовата сегрегация, чиято специална организация е ръководена от Мартин Лутър Кинг.

Ролята на Паркс в борбата за равноправие на чернокожите американци ѝ извоюва мястото на най-популярната и известната чернокожа жена в американската история.

Mariya kyuri 1

Мария Кюри

Най-вдъхновяващата жена учен. Кюри е изследователка и е сред малкото двукратни носители на Нобелова химия, при това в две различни области на науката - физика и химия. Кюри е първата жена преподавателка във Сорбоната.

Допринася за създаването на теорията за радиоактивността, за техниките при изолирането на радиоизотопи и за откритието на два нови елемента - полоний (наречен на родната ѝ Полша) и радий. Нейният съпруг Пиер Кюри, дъщеря ѝ Ирен Жолио-Кюри и зет ѝ Фредерик Жолио-Кюри са също носители на Нобелова награда.

Vera obolenska

Вера Оболенска

Руска княгиня и герой на френската Съпротива. Княжеската фамилия Оболенски принадлежи към най-древните руски родове. След разгрома на белите в Крим през 1920 г. семейството се установява в Париж. Там младата Вера работи като модел, а после като секретарка. В окупираната от нацистите Франция по време на Втората световна война, Оболенска се занимава с разузнаване и освобождаване на британски военнопленници. Създава една от първите групи за противодействие на фашистите. Арестувана и екзекутирана от тях.

Elinor ruzvelt

Елинор Рузвелт

Ето една жена, която е дала своя дефиниция на Първа дама. Елинор публикува статии, които привличат внимание към социални проблеми. Участва в създаването на ООН и на Всеобщата декларация за правата на човека. Бори се за равноправие на жените. Елинор е казала знаменитата фраза: "Никой не може да се държи с вас като с изтривалка, ако не му го позволите".

Виж още: 45 любопитни факта за първите дами на САЩ

Greys hopar

Грейс Хопър

Хопър е американска военнослужеща, контраадмирал, програмистка, създала програмното осигуряване за компютъра "Марк I" и разработила първия компилатор за програмен език.

През 1928 г. завършва физико-математическия отдел на колежа Васар и получава почетна диплома от академичното дружество Фи Бета Капа. Получава докторска степен по математика от университета Йейл и става професор по математика във Васар.

По време на Втората световна война завършва офицерска школа и постъпва на служба в Корабното бюро в Харвардския университет. Член на екипа програмисти на компютъра Mark I. През 1947 г. нейни колеги открили буболечка (bug) в едно от релетата, която пречела на правилната работа на компютъра. Грейс Хопър нарекла операцията по отстраняване "дебъгване" (обезбуболечаване).

Били Джийн Кинг

Побеждава съперник мъж по време на тенис мач, станал известен като "Битка на половете". Кинг е абсолютен рекордьор по победи на Уимбълдън, печелила е всички турнири от  Големия шлем. По нейна инициатива е създадена Световната женска тенис асоциация. Има голям принос за развитие на женския спорт.

Прилича ли ви на някого?

Nataliya behtereva

Наталия Бехтерева

Като дъщеря на "враг на народа" попада в сиропиталище. Преживява блокадата на Ленинград и посвещава живота си на медицината и изучаването на мозъка. Основава Института за изучаване на мозъка и разработва методи за лечение на нервната система.

Malala yusufzay

Малала Юсуфзай

На 11 години води блог, в който разказва за живота под талибански режим и развива възгледите си за образованието на момичетата. За това получава куршум в главата, но оживява и продължава битката за правото на афганистанските момичета на образование. Открива в Ливан школа за момичета бежанци от Сирия. Удостоена е с награда "Андрей Сахаров" за човешки права. На 17 получава Нобелова награда за мир и става най-младият носител на отличието.

Източник: AdMe.ru