Идеята е да се отсеят истинските предприемачи от фиктивните

Правителството ще ограничи възможността граждани на страни извън ЕС да получават лесно визи чрез откриване на търговско представителство или за бизнес. От тази опция в Закона за чужденците досега се възползваха най-вече граждани на Русия и страните от ОНД, които купуват имоти в България, пише в. "Сега".

Има засечени случаи, в които някои представители предлагат срещу заплащане регистрация на желаещите да емигрират в България, става ясно от мотивите. Затова кабинетът предлага с промени в закона да се отсеят истинските предприемачи от фиктивните.

Според действащия закон разрешение за дългосрочно пребиваване могат да получат чужденци, които имат бизнес у нас и благодарение на него са разкрити най-малко 10 работни места за българи за срока на пребиваването.

Предложенията

Кабинетът предлага да се въведе изискване работните места да са на пълно работно време, а освен това фирмата да е платила поне 250 хил. лв. данъци през предходната календарна година.

Сходни, по-строги изисквания се въвеждат и за хората, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване като представители на чуждестранни търговски дружества. Съгласно сегашните текстове те получават виза, ако са регистрирани в Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Този текст се променя и се въвежда изискването да се извърши „международно проучване на дейността, произхода на капиталите, доброто име и оборота на чуждестранното дружество“. Предвижда се членовете на семействата на чуждите представители да са длъжни да доказват с документи, че имат родствени отношения, за да получават визи.

Източник: в. "Сега"