Научно изследване за затлъстяването при популярната порода кучета дава насоки за борбата с наднорменото тегло и при хората

Лабрадор ретривърът, една от най-популярните породи кучета в света, е генетично предразположен към пълнеене, твърдят учени от университета Кеймбридж. Генът, отговорен за затлъстяването при четириногите, е свързан с контрола, който мозъкът оказва върху чувството за глад и ситост.

Резултатите от проучването биха могли да помогнат изследванията във връзка с наднорменото тегло и при хората, обяснява Би Би Си.

Според ръководителката на международния екип д-р Елинор Рафан около 1/4 от домашните любимци, спадащи към тази порода, са носители на този ген.

Въпреки че напълняването се обяснява като следствие от прекомерното ядене и недостатъчната физическа активност, зад апетита се крият и биологични причини, категорична е тя.

В богатите държави от наднормено тегло страдат между 34 и 59% от домашните кучета. Най-високо равнище на затлъстяване се регистрира при лабрадорите, които традиционно се смятат за по-лакоми от някои други породи.

Фотогалерия: Топ 10 на най-популярните породи кучета

В проучването са участвали над 300 лабрадора и гладкокосмести ретривъра, отглеждани като домашни любимци или кучета водачи. Резултатите са поместени в научния журнал Cell Metabolism.

При кучетата, които били носители на гена POMC, теглото било средно с 2 кг по-високо. Наблюденията включвали и други породи като ши-цу и немски дог, но там не са били открити генетични разлики.

Вариациите на гена се срещали по-често при лабрадорите, използвани като кучета водачи, което учените си обясняват с храната, давана им като награда в хода на обучението.

Любопитно съвпадение е, че в редки случаи генът POMC причинява затлъстяване и при децата.

Някои лабрадори пълнеят, тъй като при тях отсъства генът, който играе роля при осъзнаването на собственото тегло - и това ги тласка към трупане на още и още мазнини, обясняват специалисти по генетика, участвали в изследването.

Научните данни сочат, че върху теглото при хората влияние оказват над 100 гена. Повечето от тях функционират в мозъка и са свързани с поведението при хранене.

Бъдещите изследвания ще помогнат не само на кучетата водачи, но ще повлияят и върху насоките за подобряване на здравето при хората, убедени са учените.

Източник: Би Би Си