Разликата между заплащането на лекар в България и средното за Европа стига до 10-20 пъти

Между 10 и 20 пъти са разликите в заплатите на българските лекари в различните болници у нас, като най-бедни са общинските лечебни заведения. В България обаче лекарските заплати остават най-ниски в Европа, пише "Дарик".

Интересното е, че ако в Германия медиците взимат до 15 пъти повече от българските им колеги, то в Норвегия взимат повече от германските лекари, заради което те пък емигрират там, обясни днес председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазванетод-р Иван Кокалов преди да открие форум, посветен на европейския диалог в сектора.

По повод недостига на средства за болниците, специалистът коментира, че надлимитна дейност не може да бъде платена от страна на здравната каса, тъй като това е незаконно. 

Виж още: До 5 години се пенсионират около 40% от лекарите в България

"Преди по закон касата заплащаше за здравни услуги, а сега купува такива. Това не е лимит, но като купуваш нещо, то е ограничено и в рамките на едни пари", обясни д-р Кокалов.

По негови думи трябва да се намери адекватен отговор за ситуацията в "Пирогов", тъй като лечебното заведение е с особен статут.

Източник: "Дарик"