Властите са предвидили масирана кампания за интегриране на ромите в обществото, като училището става задължително за децата, а възрастните могат да се ползват от безплатна медицинска помощ, но при определени условия

Кметицата на Рим Вирджиния Раджи разпореди разрушаване на всички ромски катуни край града. Планът е да се премахнат първо двата най-големи - "Барбута" и "Монакина". 

Властите са се ангажирали да намерят работа и квартири в квартали с местни жители на живеещите в катуните роми.  

Според Вирджиния Раджи по този начин ще бъде премахната "яслата, от която през последните години мафията лапа здраво". Реално от години организираната престъпност в града е крайният получател на върху 30-те млн. евро обществени средства, отделяни ежегодно за издръжка на катуните и подпомагане на живеещите в тях роми.

Сред плановете на властите в Рим фигурира идеята училището да стане задължително за децата от катуните. Възрастните ще могат да имат право на безплатно здравеопазване, но само ако приемат предлаганите им условия за интеграция, каза още Вирджиния Раджи. 

Целта на проекта, който ще струва 3,8 млн. евро, е до три години от двата катуна да няма и следа, като средствата ще бъдат осигурени от европейски фондове. 

Раджи също така заяви, че това ще бъде дълъг и труден процес, но обеща лично тя и най-доверените хора от екипа ѝ да преминат през всяка барака, през всяка каравана в катуните, за да убедят живеещите в тях да поемат ръката, подаваната им от местната управа.

Източник: в. "Сега"