Целта е да не се прехвърля печалбата към други държави, които са с по-благоприятен данъчен режим

От 4 юли 2017 г. всички мултинационални компании с дейност у нас да са задължени да подават на НАП пълна информация за разпределението на приходите, печалбите, активите и данъците. Това предлагат експертите на финансовия министър Владислав Горанов с промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК).

Целта е да не се прехвърля печалбата към други държави, които са с по-благоприятен данъчен режим. По този начин чуждите компании трябва да внасят справедлив дял от данъците си у нас, гласят мотивите. Колко обаче ще е този дял, не е записано в поправките.

Планът е всяка такава компания да се обозначи пред НАП какъв е статутът й в международната група - дали е дъщерна, клон, смесена и т.н. Ако не са местни за България дружества, НАП ще подава информацията на всяка държава, в която има фирми от групата. 

Така ще се легализира пълният размер на печалбата за данъчни цели и ще се контролира нейното разпределение и плащане във всяка от страните.

Проектът на финансовото министерство предвижда т.нар. отчет по държави да се подава, когато консолидираните приходи в цялата група са над 100 млн. лв. за предишната данъчна година. Когато крайната фирма-майка не е местно лице за България, предложението е такъв отчет да подава поделението, което е базирано у нас, и само ако общите консолидирани приходи са над 1 466 872 500 лв.

Друга поправка в кодекса предвижда от догодина, при всички трансферни сделки да има предварителни споразумения за ценообразуването, върху което ще се начисляват данъци. Целта е да няма различно тълкуване при трансгранични сделки и дейности.

Ще бъдат разработени нарочни критерии за трансферни цени между свързани предприятия, за може да се контролира преизчисляването на печалби към мястото на стопанска дейност.

От 2017 г. данъчните администрации започват да обменят всякаква информация, за която може да се допусне, че е от значение за установяване на задължения за данъци. Освен в обмена на информация, българската приходна агенция се включва също в механизма за взаимна помощ при събиране на публични вземания, включително и по международни договори.

Българските данъчни ще могат да участват в едновременни данъчни проверки в няколко държави, както и при събирането на вземания за данъци, възникнали в друга държава. Те ще имат данни и за обезпечаване на данъчни вземания извън България, както и за връчване на документи и заведени дела.

От 2022 г. обменът на информация за облагане на доходите от спестяванията, за приспадане и възстановяване, ако данъкът е платен в друга държава, ще се осъществява само по реда на закона за облагане на доходите, а не по евродиректива, както е в момента.

Източник: economic.bg