Шведите, повече от всички други европейци, ценят своята независимост и живеят сами.

Шведският мебелен гигант "ИКЕА" ни показва идилични картини на уютни домове, създадени за семейства.

Оказва се обаче, че Швеция е страната с най-голям брой хора, живеещи сами.

Почти половината от шведските домакинства са съставени от един бездетен възрастен в сравнение с по-малко от 1/3 за останалата част от Европа, по приблизителни данни на Евростат, цитирани от Би Би Си.

В началото тези данни не плашат пристигащите в страната млади професионалисти от чужбина.

Но зад сухите статистики стои културна норма, която кажи-речи открито промотира живота в самота.

Шведските градове са пълни с компактни малки жилища, създадени за един-единствен човек.

Даже в столицата Стокхолм, е много по-достъпно да живееш сам, отколкото в други международни хъбове за глобални таланти като Лондон и Сан Франциско.

Резултат с изображение за sweden single life

За експатрирани като Ракел Алто, която е на 34, животът сред едно от най-независимите общества на планетата има своите непривлекателни страни.

"Преместих се тук преди три години и все още не съм обвързана. Намирам се в доста потискаща ситуация, защото всички останали аспекти на живота в Швеция доста ми допадат - казва Алто, която е от Бразилия и работи за старт-ъп в областта на бизнес проучванията. - Нямам проблем да изляза с някого на първа среща, но обвързването тук е много трудно."

Швеция често оглавява статистиките за най-привлекателно място за чужденци. Това се дължи на високия стандарт, гъвкавата работна култура и красивата природа. Не на последно място Швеция е страната, в която най-добре се говори английски като втори език, което означава, че пред чужденците, идващи да работят в страната, няма езикова бариера."

Животът в Швеция има и друга страна обаче. Статистическо проучване от 2015 г. показва, че едва един на всеки пет от експатрираните в Швеция си е намерил партньор след пет години живот  в страната. Според данните икономическите мигранти от другите скандинавски и европейски държави са дори по-малко склонни да се обвързват с шведи в сравнение с онези, бягащи от конфликти.

"Донякъде е изненадващо, че 20 години след като Швеция се присъедини към ЕС, наблюдаваме съвсем същите принципи - обяснява анализаторът Андреас Ранеке, който ръководи изследването. - Очакваше се шведите да станат по-склонни да формират семейства с чужденци, благодарение на свободата на придвижване и повишения брой емигранти."

Според Брайтън Майкъл Олайе, който е 31-годишен, работи в маркетинга и е необвързан, шведите ценят своята независимост повече от всички други народи:

"Тук в Швеция хората избягват да казват за себе си, че се срещат с някого. Има едва ли не социален натиск върху тези думи. Срещал съм се с много жени, които нямат против мимолетната близост и не желаят по-нататъшен контакт... а аз вече искам да се установя и да намеря нещо постоянно."

Д-р Дейвид Шулц, който е американски психотерапевт и живее в Швеция от 13 години, често консултира чужденци, които се чувстват изолирани в страната и трудно се нагаждат към независимия дух на шведите:

"Много от пациентите ми срещат трудности в социализирането тук. Като цяло шведите не разговарят с хора в магазините и автобусите, например. За чужденец това е общество, съставено от самотници."

Според Шулц шведите са много по-неконвенционални в сравенние с други европейски общества, и се водят от "доста по-либерални ценности":

"Може да си във връзка с някого, но да не живеете заедно, а и бракът не е таква норма, както другаде. Може да имате деца и пак да не живеете заедно."

Резултат с изображение за sweden single life

За това помага и скандинавската система на равноправие между половете, която прави жените по-малко зависими финансово от мъжете. Средната възраст за встъпване в брак за жените в Швеция е 33 години, а за мъжете - 35 (за сравнение - в САЩ за жените възрастта е 27, а за мъжете 29).

В Швеция действа стабилна субсидирана от държавата грижа за децата, което допълнително освобождава майките и ги прави по-малко зависими финансово от съпрузите. Швеция стабилно държи най-високия брой разводи за ЕС.

Рейчъл Мачет, която е американка, на 36, разведена с първия си съпруг, казва, че в Швеция е много по-лесно да се живее самостоятелно:

"Разведох се със съпруга си, когато синът ни беше на три и тук в Швеция за мен е възможно да живея сама с детето, по начин немислим за Щатите или Япония, където също сме живяли. Тук детската градина е практически безплатна, което значително подпомага самостоятелния живот на родителите."

Въпреки че шведите изглеждат хладни и дистанцирани за чужденците, магнетизмът, който страната упражнява върху международните таланти, е очевиден. Хиляди млади и образовани хора се стичат в страната всяка година. Според статистиката 2/3 от тези, които са дошли в периода 1998-2007 г., продължават да живеят в страната.

Има, разбира се, и щастливи истории на чужденци, които изграждат стабилна връзка с местни. Като австралиецът Дан Пийч, който от година има шведска приятелка. Той признава, че и на двамата им е била нужна сериозна доза алкохол, за да се съберат, а и преди това, години наред му е било трудно да си намери гадже.

Това, че не си швед, моментално те дисквалифицира, казва той. Онова, което притеснява шведите според него, е, че чуждестранният им партньор в един миг може да изпита непреодолима носталгия по дома и да поиска да се върне. Опасение, което е валидно не само за шведите, впрочем.

Източник: Би Би Си