Учени футуристи от няколко големи международни университета определиха заболяванията, с които човечеството ще се сблъска в близко бъдеще

Основавайки се на социалните и технологичните тенденции, учените правят предположения за характера на следните няколко бъдещи заболявания и разстройства, информира "Мениджър нюз", като се позовава на сп. "Сайънс".

Виж още: Как си представяме бъдещето

1. Виртуална зависимост

Зависимост от всевъзможните социални мрежи като "Фейсбук", "Туитър", "Инстаграм" и т.н.

2. Дисоциативно разстройство на личността

Невъзможност да се определи границата и разликата между реален и виртуален живот.

3. Загуба на идентичност

Колкото и странно да звучи, с времето, хората, страдащи от загуба на идентичност, все по-трудно ще осъзнават кои са и защо са на този свят. 

Съвременният човек все по-често прехвърля работата, която трябва да свърши неговият мозък, на "плещите" на интернет. С други думи, компютърът все по-често мисли вместо нас. 

Съвсем скоро изкуствен интелект ще работи от наше име и като резултат човешката идентичност ще се размие напълно.

Виж още: Какви научни открития ни очакват в следващите 100 години

4. Усещане за роботизация

Всяко събуждане ще поражда усещането, че човек е спал сто или хиляда години. Всичко ще му се струва ново и странно, а самият той ще се чувства като киборг или машина. И ще придобива чувството, че няма приятели или роднини.

5. Кибернетичен сепсис

Вероятно в бъдещето все по-често ще се прибягва до присаждане на електронни импланти като решение на различни здравословни проблеми. 

Но никой не се наема да предсказва как човешкото тяло ще реагира на тази инвазия - дали имплантите ще контролират, подобряват или пък разрушават човешкия организъм?

6. Нанотехнологичен шок

Нанотехнологиите имат огромен потенциал: те могат да променят всеки аспект на човешкия живот - както към добро, така и към лошо.

Редица учени вече изследват евентуалните негативни въздействия на нанотехнологиите върху човешкия организъм. Резултатите към момента съвсем не са успокояващи. 

Установено е, че има случаи, при които, в резултат на въздействието с нанотехнологии, човешкият организъм създава на молекулярно ниво нов материал, който разрушава ДНК-то и уврежда клетките.

Виж още: Смартфон директно върху кожата

7. Криза на суперинтелекта

Интелектът се превръща в своеобразен фетиш за съвременното общество. Хората искат да знаят всичко за всеки и всичко, по всяко време. Прогресът в технологичната, екологичната и социалната сфера се движи с все по-ускорени темпове. 

Повечето хора на пенсионна възраст губят способността си да бъдат в крак с времето, хората на средна възраст се стремят да не изоставят от младежта, а младите и подрастващите буквално попиват всяка новост. 

В резултат на всичко това, когато всяко ново поколение порасне, то ще се сблъсква с още по-стремителни темпове на развитие, които няма да успява да догони. 

Новите технологии се развиват с бясна скорост и с времето тя непрекъснато ще се увеличава, което може да доведе до криза на суперинтелекта.

8. Робофобия

Някои хора изпитват ирационален и съвършено необоснован страх от паяци. Според специалистите по психология това разстройство е на границата между реална фобия и предразсъдъците. 

Учените смятат, че съвсем скоро същото ще се случи и по отношение на роботите.

9. Зависимост от самоудовлетворение

Към това понятие спадат най-различни явления и действия, например покупката на нова дреха или мечтаните обувки, консумирането на вредна, но вкусна храна и т.н. 

Съвременното общество страда от тежко консуматорство и ако хората не се научат да контролират своите желания и пристрастия, те ще се усилват все повече с годините.

10. Умора от живота

Уморени от ежедневните грижи и бесния ритъм на живот, хората все по-често ще бъдат склонни да посягат на живота си.

Виж още: Нанотехнологиите революциoнизират съдебната медицина