През първия пролетен месец средната температура се очаква да бъде около и над нормата,. Астрономическата пролет настъпва на 20 март в 11,37 ч.

Най-ниските температури през март ще бъдат между -7 и -2 градуса, а най-високите ще достигнат 22-27 градуса, съобщават за агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между -8 и -З градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, а в
планините - между 60 и 90 л/кв.м.

През първата десетдневка от месеца температурите също ще се движат около климатичната норма. Месецът започва със сравнително студено време и предимно значителна облачност, със слаб сняг на 1 март в североизточните райони и в планините. На 2 март обаче се очаква да е почти без валежи.

През следващите дни ще бъде предимно слънчево, а температурите ще се повишат. Около средата на десетдневката облачността отново ще се увеличи, като валежи ще има около 7 март и в края на периода. Температурите ще останат близки до обичайните.

През първата половина от втората десетдневка температурите отново ще бъдат около нормата. Времето ще бъде динамично, с условия за валежи, предимно от дъжд, но с краткотрайни понижения на температурите, като в Северна България и планинските райони се очаква дъждът да преминава в сняг.

През втората половина от периода има по-голяма вероятност температурите да се повишат и да са
над нормата, а динамиката на атмосферните процеси да се запази и често да вали дъжд, в по-високите планински части - сняг.

През третата десетдневка остава тенденцията за сравнително високи температури и чести превалявания. След средата на периода има относително по-голяма вероятност и за дни, в които да преобладава слънчево време.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,02 ч. и залязва в 18,16 ч., а продължителността на деня е 11 часа и 14 минути. В края на месеца, след преминаването към лятно часово време, Слънцето вече ще изгрява в 7,11 ч. и ще залязва в 19,52 ч., а продължителността на деня нараства до 12 часа и 41 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
6 март - последна четвърт,
13 март - новолуние,
21 март - първа четвърт,
27 март - пълнолуние.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 11,37 ч.

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта и месецът е характерен с големи аномалии
и резки промени на времето, припомнят синоптиците.

Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините три-четири дни вали сняг.

В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"