Мерките се разхлабват след започналата масова ваксинация срещу COVID-19, която обаче беше временно преустановена заради нерегулярните и намалени доставки на ваксини

Заведенията отварят при капацитет 50%, до шест човека на маса, и с работно време до 23 ч. Затварянето им беше наложено в края на ноември, като в този тримесечен период функционираха само хотелите и предлагането на доставки или храна за вкъщи. 

Забраната за организирането на събития - конгреси, сватби, кръщенета, семинари, конференции - също се вдига от март, но с 30% ограничение в капацитета. Възстановяват се и организираните пътувания в страната, а екскурзиите в чужбина ще се възобновят от април.

Близо 150 хил. са ваксинираните до момента български граждани, като само за ден са имунизирани над 17 хил. желаещи, а над 200 хил. са оздравелите пациенти с COVID-19, похвалиха се от правителството два месеца след пристигането на първите ваксини у нас - и близо година, след като бяха установени първите случаи с новия коронавирус на българска територия.

Сертификат за имунизация срещу COVID-19 обаче се получава след приложена втора доза от ваксината, предупреди здравното министерство.

"С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 хил. души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения", оповести премиерът Бойко Борисов на редовното заседание на Министерския съвет в сряда.

"В България при стриктно спазвани мерки и в същото време - най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Така че - да продължим по този начин", коментира той и изрази убеденост, че Европейската комисия ще осигури ритмични доставки от ваксини.

Ваксинацията трябва да продължи с постигнатото темпо, а осигурените мобилни екипи за отдалечените населени места да имунизират, тъй като това е пътят затворените от пандемията сектори отново да заработят при определени условия и капацитет, препоръча още министър-председателят.

Ден по-късно обаче обявените миналата седмица "зелени коридори" в болниците, които позволиха на всеки да се нареди на опашка за масово ваксиниране в над 350 пункта из цялата страна, бяха временно преустановени. Причината - нерегулярните и намалени доставки на ваксини от страна на фирмите производителки.

"Кризата е световна. Решенията трябва да бъдат нестандартни, бързи и оперативни", призна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и уточни:

"Нека бъде ясно, че договорите с фирмите производители са подписани с Европейската комисия. България няма нищо общо с подписването, с темпа на доставките, нито с договарянето им. Ние сме страна, която получава количества ваксини вследствие на подписан договор от Европейската комисия, упълномощена с решение на българския парламент."

Във връзка със сигнали до медиите, че липсват количества за поставянето на втора доза или че това се случва със закъснение, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разясни:

"Определянето кога да бъде поставена втората доза - на 21-ви, 28-и, 70-и ден, се прави за улеснение на хората и лекарите, този интервал е препоръчителен. Поставянето на ваксината няколко дни по-късно не се отразява върху имунния отговор."

За последните две седмици се отчита плавно покачване в броя на регистрираните COVID-19 случаи. По този показател страната ни се намира на 22-ро място в ЕС и Европейското икономическо пространство, а на Балканския полуостров е пета, изтъкна още главният държавен здравен инспектор. По думите му смъртността не следва този темп, което било положително.

19 от областите в страната се намират вече в червената зона по заболяемост, а само две - в жълтата. Най-много случаи са регистрирани в Кюстендил, а най-малко - в Търговище.

47% от леглата за неусложнени случаи с COVID-19 в лечебните заведения са заети, а в интензивните структури вече са запълнени повече от половината. Запазва се и тенденцията новорегистрираните случаи да са повече от излекуваните. 

Същевременно само в четвъртък, 25 февруари, бяха новодиагностицирани 1822 души с COVID-19 от направени общо 12 645 теста - PCR или антигенни. Само в София броят им надхвърли 500

Разпределението на случаите от денонощието в останалите области, според настоящия адрес на заразените:
Бургас – 194;
Пловдив – 139;
Варна – 112;
Плевен – 103;
Благоевград – 78;
Враца – 69;
Сливен – 65;
Хасково – 57;
Стара Загора – 55;
Шумен – 51;
София-област – 50;
Пазарджик – 44;
Кюстендил – 41;
Перник – 36;
Ямбол – 29
Силистра – 28;
Ловеч и Русе – по 27;
Велико Търново – 22;
Смолян – 21;
Монтана – 20;
Добрич – 19;
Кърджали – 15;
Габрово – 11;
Видин – 5;
Разград – 1.

Общо са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. Активните са , . Излекувани са 202 694 лица, от които 689 са регистрирани през изминалото денонощие..

Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента от 8 март м.г., са общо 243 946. От тях 31 173 са активни, а в болница са настанени 4 368 души, от които в интензивни отделения и клиники се лекуват 370.

Медиците, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 10 143  от началото на пандемията, като само за ден са установени нови 43 заразени: осем лекари, 13 медицински сестри, шестима санитари, един фелдшер и 15, спадащи към друг медицински персонал.

Докато в САЩ жертвите от новия коронавирус надхвърлиха 500 хил. (при население около 330 млн.), у нас починалите с потвърдена коронавирусна инфекция са повече от 10 хил., с 53 смъртни случая през последните 24 часа.

Източник: coronavirus.bg, Нова телевизия