Въпрос от предаването на 23 февруари относно американския шахматист Боби Фишер предизвика бурна негативна реакция не само сред еврейската общност у нас. Как реагира шефът на БНТ Емил Кошлуков?

Въпрос за американския шахматист Боби Фишер (1943-2008) застраши съдбата на едно от най-популярните предавания по БНТ през последната половин година - "Последният печели".

Отговорът беше придружено с обстоен цитат от антисемитските възгледи на ексцентричния гений, които предизвикаха бурни реакции сред зрителите на БНТ1. 

Още на следващия ден генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков коментира в нарочно изявление репликите като "недопустими" за национален ефир, защото са съдържали "реч на омразата и клевети".

"Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемитски, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично", заявява Кошлуков.

Според него такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия - и на нито една медия. Като поднася най-дълбоки извинения на засегнатите страни, той уверява, че ще наложи най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.

Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда, категоричен е Кошлуков. Виновни ще се търсят както в екипа на предаването, което е външна продукция, така и между подчинените му, отговорни за обработката и допускането на съдържание в ефир. 

Тв играта се излъчва в делничните вечери от началото на септември на мястото, заемано до неотдавна от "Стани богат".

От понеделник до петък между 19 и 20 ч. четирима състезатели се конкурират помежду си в различни сфери на познанието, илюстрирани с кадри от богатия фонд на БНТ, а победителят продължава участието си всяка следваща вечер, докато отпадне.

Водещ е обичаният певец от естрадната и оперната сцена Орлин Горанов, който се е изявявал и като актьор във филми като "Мисия Лондон". Именно от неговата уста прозвучаха шокиращите реплики на Боби Фишер, който по ирония на съдбата също има еврейски корени и е потомък на европейски емигранти, потърсили зад Океана спасение от нацизма.