В национален мащаб случаите на новия коронавирус за едно денонощие достигнаха нивата отпреди три месеца, като надхвърлиха 3500 души

Учениците от V до XII клас в София преминават изцяло към онлайн обучение от петък, преустановява се и присъственото обучение във висшите училища и центровете за извънкласни занимания, а заведенията, вкл. обектите в хотелите и игралните зали, трябва да са затворили до 22 ч., час по-рано от позволеното от 1 март в цялата страна

Следващата мярка при продължаващ ръст на заболеваемостта е ограничаване на посещаемостта в големите търговски центрове и фитнес залите. Това постанови столичният оперативен щаб за борба с новия коронавирус, като срокът за действие на тези мерки засега е двуседмичен - до 26 март.

Решението беше взето, след като в национален мащаб новите случаи на COVID-19 за едно денонощие се доближиха до стойностите отпреди три месеца - над 3500 души (при направени 17 193 теста), от които 882-ма само в София-град, а още близо 150 в София-област.  

В останалите области, които постепенно също влязоха в червената зона, ситуацията варира, като с по-голям брой новозаразени от последните 24 часа са още Бургас (441), Варна (272), Пловдив (217), Плевен (142), Стара Загора (145), Благоевград (126), Враца (114), Хасково (102), Сливен (99).

Активните случаи към момента са 38 385, като в болница се намират 6017 пациенти с COVID-19, от които 497 са настанени в интензивни отделения или клиники. Починалите, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 10 902, като 138 са смъртните случаи в статистиката от вторник, 9 март.

Общо 266 805 българи с новия коронавирус са регистрирани у нас от 8 март 2020 г. насам, от които 10 582-ма са медици, със 76 заразени само във вторник.

Междувременно Столичната община, столичната Регионална здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на ограниченията в търговски обекти, ресторанти и заведения, а също така в градския транспорт. 

Където е възможно, се препоръчва на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, а в домовете за социални услуги на територията на Столичната община няма да се допускат посещения от външни лица. Забранява се и провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира да се събират много хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага също министърът на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планирани за този месец, вкл. и пролетните математически състезания, планирани за края на март.

София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души, а особено притеснително е, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години, обясняват здравните власти.

Анализите сочат, че чувствително се е увеличил и натискът към здравната система - за две седмици хоспитализираните са се увеличили с 645 души, а позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус са с 30% повече. 

По данни на Столичната здравна инспекция в София вече са ваксинирани над 86 хил. души, а в цялата страна поне една доза са получили 302 хил. души.

"Пандемията е в цялата си сила в Европа и света. Много притеснително е, че новите варианти на коронавируса заразяват много по-бързо и по-млади хора. От днес отново ще ваксинираме по 15-20 хил. желаещи на ден и, с още един месец търпение, най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани", увери премиерът Бойко Борисов на редовното правителствено заседание.

Той е убеден, че допълнителните мерки, които областните щабове ще приложат локално в червените зони на страната с висока заболеваемост от COVID-19, ще доведат до нормализиране на ситуацията.

"Толкова либерални мерки като в България никъде не е имало. Това че сме разрешили по-свободен начин на живот, нормален начин на живот, не означава, че не трябва да се пазим, да внимаваме, да не носим маските", категоричен бе Борисов.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов от своя страна коментира, че към настоящия момент локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки е най-уместен, тъй като има области с нива на заболеваемост под 50 на 100 хил. души население, както и други с над 500 души на 100 хил. души население.

"Това означава, че предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи - обясни министърът и уточни: - Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим тогава, когато залогът е животът и здравето на хората."

Източник: coronavirus.bg