Иновативни методи за лечение на недоносените деца

Медикаментите, направени специално за лечение на недоносени бебета са малко. Това е причина екип от специалисти с иновативни подходи да опитват да пригодят лекарствата за деца и възрастни за недоносените.

Според д-р Едуард Шефърд, директор на неонатологично интензивно отделение на Националната педиатрична болница в Охайо, дори тези методи да звучат нетрадиционно и странно, са доказано успешни, пише американският научен портал LiveScience.com.

Ползата от виаграта за недоносените бебета

Един от тези работещи методи е употребата на медикамента силденафил, който при възрастните е по-известен като виагра. При недоносените бебете той се използва като решение за едно от възможните усложнения - белодробната хипертония, при която сърцето много трудно да изпомпва кръв през белите дробове. Силденафилът успява да отпусне белите дробове, така че сърцето да не трябва да работи толкова усилено.

Друг полезен "медикамент" в случая е и кофеинът. Той подпомага стимулирането на диафрагмата и белите дробове, като заедно с това стимулира и мозъка да напомня на бебето да диша.

Преждевременни раждания

Според статистиката, средно между 10-15% от ражданията завършват преждевременно, както в България, така и в световен мащаб.

Използват се и други лекарства за възрастни, които да контролират кръвното налягане и дори сърдечна недостатъчност на недоносеното дете.