На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят, както от православни, така и от католици

Света мъченица Татяна се родила в Рим от знатни родители. Била възпитана в благочестие и страх Божий и научила Божественото писание. 

Когато света Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в девство и целомъдрие, станала монахиня.

В Рим и във всички области на държавата християнската кръв започнала да се лее като вода. Те не щадели християните, подлагали ги на мъчения и ги предавали на смърт.

Езичниците хванали светата девица Татяна и искали да я принудят да се поклони на идола. Но тя се помолила на истинския Бог и внезапно станало земетресение и идолът паднал и се разбил, а част от храма се срутила. 

Нечестивците повлекли светата дева на съд и мъчения. Отначало я биели по лицето и извадили очите й с железни куки. На следващия ден неправедният съдия седнал в съдилището и отново заповядал да доведат света Татяна. 

А тя застанала пред него напълно здрава, лицето й било спокойно и радостно. Съдията започнал да убеждава девойката да принесе жертва на идолите, но старанията му били напразни. Тогава заповядал да продължат мъченията.

Затворена в тъмница, тя прекарала нощта в молитви и славословия на Господа. На сутринта отново я довели на съд. Като я видели напълно здрава, с още по-прекрасно лице, всички били изумени. Завели светата в цирка и пуснали срещу нея страшен лъв, за да я разкъса. Но свирепото животното не я докоснало и покорно лижело нозете й.

Тогава хвърлили светицата в огън, но и той не й навредил - силата на пламъка стихнала, сякаш почитайки Христовата рабиня. Съдията не знаел какво повече да направи, осъдил я на смърт и светата била посечена с меч.

На 12 януари имен ден празнуват Таня и Татяна.