Политикът заяви, че Македония е изкуствена държава, която естествено ще се разпадне

Македония е изкуствена държава, която има истински проблеми. Тя е изкуствена държава, която естествено един ден ще се разпадне заради албанската страна. Това обяви независимият депутат Велизар Енчев пред Би Ти Ви, където коментира темата за сътресенията в Македония заедно с политическия анализатор Боян Чуков.

"Не" на Македония в ЕС

"Никакво членство на Македония в ЕС, докато не признае българския принос в историята й. Ако допуснем Македония да влезе в НАТО със своя див македонизъм, който е антибългаризъм, Македония ще ни бъде изключително голям противник", категоричен бе Енчев.

Изказването на руския външен министър Сергей Лавров, че страната ни има териториални претенции към Македония той коментира с думите "Дай Боже да е така, но не е".

По думите му в последните 10-15 години страната ни се е отказала да защитава интересите на сънародниците ни в бившата югорепублика, а европейската политика има "нихилистични стандарти". Енчев подчерта, че 100% от славянското население на Македония е българско, а езикът е български диалект "силно сърбизиран, даже циганизиран".

Руската политика да се върне назад към Брежнев

По думите му реакцията на Русия се дължи на "Южен поток" и не е особено сполучлива. Той призова Владимир Путин да се върне към балканската политика на Леонид Брежнев, вместо да се придържа към "антиисторическата" политика на Михаил Горбачов.

Експертът Боян Чуков подчерта, че не бива страната ни да се меси активно във вътрешните работи на Македония, защото така настройваме поне половината й население срещу нас. По думите му от казаното от Лавров не се разбира кой всъщност има интерес от разпад на Македония.

Вигенин критикува Младенов

Междувременно бившият външен министър от кабинета на Пламен Орешарски Кристиан Вигенин коментира пред БНТ създалата се остра ситуация между Русия и България относно изказването на Сергей Лавров, че България участва в опит за анексиране на Македония. Той определи изказването на българския външен министър като "опасно".

"България трябва да реагира спокойно и твърдо, а не нервно. Ние всички знаем, че България няма никакви намерения да се бърка във вътрешните работи на Македония", заяви Вигенин.

Мислих си, че с колегите сме обединени по темата Македония, но явно греша. Министър Митов реагира много адекватно. Трябва да се обединим около националните теми, каза Ковачев. Процесите и проблемите в Македония не се трупат от вчера. Нормално е хората да поискат смяна на вътрешнополитическото управление, което докара страната до безпреспективност. Според мен е много повърхностно да се твърди, че САЩ и Русия се сблъскват в Македония, продължи Вигенин.

Той разкритикува и премиера Борисов заради това, че е призовал македонския си колега да си подаде оставката и, че е заявил, че има засилено присъствие на български войски на границата с бившата Югославска република. Според него това се е изтълкувало грешно и е довело до напрежение.

Източник: Би Ти Ви