Според писателя обаче "расте едно невероятно красиво поколение"

Имаме един проблем - с ценностите, това е основният. В момента, в който ти обявиш за основно мерило парата, от този момент целият пейзаж се променя. Кланяме се на златно теле. Това заяви авторът на романа "Време разделно" акад. Антон Дончев пред Би Ти Ви.

Проблемът - липсата на ценности

Стигнало се е до там да не можем да говорим за отговорност на младите българи, защото сме атакували ценностите и сме ги заменили с парите, каза още той.

"Да се подчиняваш на сърцето и на мозъка си, докато на онова... може да лежиш. А като лежиш, не можеш да дишаш", заяви писателят.

"Има харта за правата на европееца, която е конституция на Европа. Преди правата и свободите е раздел за достойнството. Достойнството е гръбнака на човешката личност и на обществото. Без достойнство ти не си човек, ти си влечуго. Достойнството има едно ужасно свойство - то не се купува", подчерта акад. Дончев.

Той определи прехода като беда за страната. "Има зла воля, имало е хора, на които е било ясно какво ще стане. Не са слуги на Дявола - пари, купува се".

Разделение вместо обединение

Акад. Дончев посочи като голям недостатък на нашето "мандатното мислене", като го противопостави на направеното от светите братя Кирил и Методий, мислено за векове напред.

"Просто трябва да се научим да се вдигаме над историята и да виждаме нашата Земя. Да видим, че всъщност няма граници между държавите. Да видим, че всъщност ние сме братя. И че можем да разговаряме... За пръв път минах граница на 30 години - българо-сръбската. Спрях от нашата страна, взех една шепа пръст, минах в Сърбия, взех една шепа пръст. Абе то същото. Въпросът е, че трябва да го разбереш. И трябва преди всичко да накараш младото поколение да го разбере", коментира още академикът.

Расте едно красиво поколение

Въпреки това според него е на мнение, че "расте едно невероятно красиво поколение".

Българският народ ще понесе много удари и ще ги понесе и изнесе, коментира той. В момента идва едно невероятно красиво поколение - раждат се Венери и Аполоновци, но чуждите университети ги вербуват от ученическата скамейка, посочва Дончев.

"Това, което се случи с българите в чужбина е най-оптимистичния вариант, който можем да очакваме - в Англия българите, които отидоха да работят там, направиха 13-14 училища, платиха на учителите, събраха си децата. Кой го очакваше това нещо? Кой очакваше, че в САЩ ще има 15-20 вестника и списания, че има и телевизия. Това събуждане на националното чувство е неочакван подарък за тези безхаберници, които позволиха да се случи това нещо", допълни писателят.

Източник: Би Ти Ви