Премиерата му е в рамките на честванията за 75-годишнината от първото издание на романа и Световния хобит ден - рождения ден на Билбо и Фродо Бегинс

Американското Толкин общество отбелязва Деня на хобитите и Седмицата на Толкин от 1978 г. насам, макар че празненства са се организирали и преди.

Многобройни поклонници по света отбелязват празника с купони и фиести в духа на хобитските пиршества, описани от писателя

В разгара на Седмицата на Дж.Р.Р.Толкин бяха разпространени още вълнуващи кадри от новия филм на Питър Джаксън, по кината от 14 декември.

С "Хобит: Неочаквано пътешествие" режисьорът слага начало на втората си фентъзи трилогия, този път по романа "Хобит", чието действие предшества "Властелинът на пръстените".

Освен 13-те джуджета и Мартин Фрийман като младия Билбо, виждаме и познати лица като Гандалф Сивия (Иън Маккелън), Галадриел (Кейт Бланшет), АмГъл (Анди Съркис), Хюго Уийвинг (Елронд).

Българското Толкин общество (Endorion.org) вече осем години организира БГ Толкин фест в различни градове у нас. Oбединение на различни клубове в страната, в него членуват студенти, преподаватели и специалисти от различни области с подчертан интерес към литературата, които имат за цел да помогнат на читателите, интересуващи се от делото на Дж. Р. Р. Толкин, да оценят и вникнат по-дълбоко в неговите творби.

Режисьорът Питър Джаксън и Мартин Фрийман в ролята на Билбо Бегинс на снимачната площадка на трилогията "Хобит" - в дома на хобита

На 21 септември се отбелязва датата, когато през 1937 г. е издаден романът "Хобит". У нас книгата се появява за пръв път през 1975 г., а малко по-късно излиза и като комиксова поредица в детското списание "Дъга".

На 22 септември тази година почитателите на Толкин по света ще отбележат и рождените дни на Билбо Бегинс и неговия племенник Фродо - героите, и в буквален смисъл, на романите "Хобит" и "Властелинът на пръстените".

Според историята на Средната земя двамата хобити са родени на един и същи ден, но в различни години. Билбо е роден през 2890 г., а Фродо през 2968 г. от Третата епоха (съответно 1290 и 1368 г. от летоброенето на Графството).

Илайджа Уд, който нашумя като Фродо от "Властелинът на пръстените", представи в Кан тази година новия си филм "Маниак" - кримитрилър с хорър елементи