9-тото издание на националния Sprite Graffiti Fest събра стотици фенове на градското изкуство пред Паметника на съветската армия в София, въпреки мрачното време и дъжда.

IX-тото издание на Sprite Graffiti Fest изненада публиката с картини от тиксо и графити върху нестандартни пана

Тази година фестът е част от инициативите за кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г. 

Традиционният форум на графити изкуството изненада освен с нова локация (досега той се провеждаше пред НДК, около паметника 13 века България), и с нови предизвикателства: графити върху платна-пейки и изкуство с тиксо, представено от момчетата от TapeThat – Берлин. 

Фест атмосфера създадоха музикалните изпълнения на групите The Top Stoppers и Оги 23, наелектризиращите сетове от DJ SAVA и подскоците на отбора на Power Jump. "Урок по танци" изнесоха балерините на балет Нова, които закриха феста. 

Лошото време не спря феновете на алтернативното изкуство и те се стекоха в центъра на София, за да станат свидетели на битката на финалистите в Sprite Graffiti Fest. В нея взеха участие 11 графитисти или отбори от графитисти от цялата страна, избрани след конкурс, в който участваха повече от 60 проекта и скици. 

Излъчени бяха трима победители, а останалите участници получиха грамоти. Победителите са както следва: на 1-во място BROKE, на 2-ро - миналогодишният победител в Sprite Graffiti Fest - WION. Той беше отличен и със специалната награда на Немско Посолство София – сет за tape арт, с пожеланието да е първият български артист, който прави картини с тиксо. На трето място се наредиха момчетата от TA CREW.  

Председателят на Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства "Радар" - Евгений Иванов, заяви:

"С всяка следваща година участниците в Sprite Graffiti Fest, стават все по-добри. Развива се графити сцената, развива се и формата, в който провеждаме фестивала – тази година за първи път заложихме 3 категории, в които се състезаваха момчетата на финала – "Рисуване на скица", "Throw-up за 60 секунди" и "Рисуване по зададена тема", което дава възможност за комплексна оценка на техните умения."


кадър от хеликоптер 

За финалната категория, графитистите рисуваха по темата "Графитите и градът" на специални пана с формата на логотипа за кандидатурата на София 2019. След като бяха нарисувани, паната бяха подредени и заснети с хеликоптер от мрачното небе над София. 

Освен традиционното графити състезание, със съдействие на Посолството на Германия в София, за първи път пред българска публика беше представена и новата атрактивна форма на улично изкуство – набиращият популярност в Европа TapeArt (или изкуство с тиксо).

Специални гости бяха популярния берлински тандем Щефан и Томас | TapeThat, които на 15 септември облепиха двуметровото си пано-пейка рамо до рамо с финалистите на Sprite Graffiti Fest, а на 16 септември ще преобразят и стената на Посолството на Германия в София.