По националните празници телевизиите вече излъчват не само ретрозаглавия, но и ново българско кино

Филмовият канал на Нова телевизия ни отправи покана за уикенд с българско кино още преди да е дошъл Денят на независимостта 22 септември.

След младежкия "HDSP: Лов на дребни хищници" (с повторение тази събота от 16 ч.), Кино Нова излъчва "Стъпки в пясъка" с Иван Бърнев, който напоследък се изявява като разследващ полицай в сериала на Би Ти Ви "Къде е Маги?", излъчван в делничните дни.

Георги Стайков (вляво) и Иван Бърнев в "Къде е Маги?" - единият като бащата на изчезнала тийнейджърка, другият като полицай, разследващ нейното отвличане. Или може би бягство от дома?

Във филма на Ивайло Христов по действителен случай му партнират Яна Титова, Велко Кънев, Васил Михайлов, Асен Блатечки, Деян Донков, Карла Рахал.

Повторението на "Стъпки в пясъка" е в неделя, 23 септември, от 16,10 ч., а вечерта е Love.net, сред чиито звезди са Христо Шопов, Захари Бахаров, Лилия Маравиля, Владимир Пенев, Диляна Попова, Койна Русева.

Лилия Маравиля, която с тази роля спечели приза за най-добра главна актриса от фестивала на българския филм "Златна роза 2011" във Варна, и Христо Шопов като отчуждения й съпруг в кадър от Love.net, в програмата на Кино Нова за 23 септември, 21 ч.

И други телевизии предлагат българско кино този уикенд. От 20 ч. в празничния ден Би Ти Ви излъчва двете части на историческия "Време разделно" (1988 г.) на реж. Людмил Стайков, екранизация по едноименния роман от акад. Антон Дончев.

В неделя пък започва новият сезон на сериала "Седем часа разлика". Таня Стоева (Ваня Цветкова) ще излезе от ареста, след като беше арестувана от прокурора Иванов за убийството на Карлов, баща на Светлана Стефанакова.

Журналистката научава в какво е обвинена съдийката и решава да се изправи отново директно срещу нея - но истината, която научава, я ужасява...

Междувременно Мая е бясна на Милото (Калин Сърменов), че е отпратил баща й от България и вдига скандал на майка си. Стоева пък е твърдо решена да отмъсти на Коцев, но заплахите по телефона са двустранни...

Освен български игрален филм - "Островът" на Камен Калев (от 21,45 на 22 септември), БНТ1 е включила в празничната си програма и документално заглавие: "Денят на независимостта" на реж. Христо Живков.

Излъчването му е от 18,30, преди прякото предаване от Велико Търново на тържествената заря проверка по случай 104-годишнината от провъзгласяването независимостта на България, с повторение същата вечер от 23,45 ч. по БНТ 2.

В неделя следобед БНТ 1 показва детската класика "Таралежите се раждат без бодли" (1971), където като хлапета се изявяват днешният тв водещ Димитър Цонев и режисьорът Андрей Слабаков.

Андрей Слабаков и половинката му Ернестина Шинова, която този сезон участва в сериала "Столичани в повече", на кинофестивал във Варна, 2009 г.

Тв филмът на Слабаков-младши "Ерудитъ: Удушвачът" (2005), криминална ретрокомедия, в която играе и съпругата му Ернестина Шинова, пък е в програмата на БНТ Свят за неделя вечерта, от 23,25 ч.

Баща му, големия актьор Петър Слабаков може да си припомним ден по-рано в рубриката на БНТ Свят за българска кинокласика от 60-те с "Шибил" (1967) по Йордан Йовков - на 22 септември от 16 ч. и на следващия ден от 1,20 ч.