НДК посреща танцуваща двойка, но не на сцените си, а по стените...

По случай петото си юбилейно издание международният фестивал за съвременен танц Sofia Dance Week подарява на жителите и гостите на град София уникален спектакъл на открито.

Танцовата трупа Delreves от Испания ще представи забележителното си представление Guateque на 23 септември от 20,30 ч. Артистите ще танцуват "вертикално"

върху фасадата на НДК откъм ул. "Фритьоф Нансен",

а музика на живо ще се грижи за доброто настроение на публиката. Софиянци ще могат да се насладят абсолютно безплатно на представлението, част от проекта "Новото лице на НДК", който се осъществява с подкрепата на програма "Европа" на Столичната община.

"Стремим се да пренесем зрителите в паралелен свят - свят, в който е възможно да летиш, в който не съществува гравитация...", споделят самите артисти.

Спектакълът Guateque обединява различни художествени езици: съвременен танц, музика на живо, дигитални изкуства, театър и вертикален танц, използвайки архитектурата като средство за движение. В разрез с типичната хоризонтална сцена, тук всичко е обърнато вертикално, а танцьорите -

като истински акробати, поддържани само от въжета, -

изследват физическите си възможности и предизвикателствата на стената в уникален синхрон.

"Летящите тацьори" предлагат ново тълкуване на това, което се случва в една купонджийска нощ. Какво търсим, какво е възможно, какво се е случило и какво - не. Мъж и жена преживяват различни срещи в нощта и пред зрителите се разиграват типични сценарии на социални отношения:

прелъстяване, борба за власт между половете, чувство на несигурност, гордост, страх

С езика на тялото са представени ролите, които всички играем в действителността. Отношенията между двамата кулминират във вертикален суинг, който ни връща към музикалните комедии от 70-те години на ХХ век. 

Вертикален танц на фасадата на НДК - 23 септември, 20:30, вход свободен