Проблемът с внесените от Турция ваксини бил административен

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди да не се допуска употребата и на двете внесени от Турция ваксини - "Еувакс" и "Пентаксим", защото не са разрешени от българското законодателство. Здравният министър Петър Москов обаче гарантира, че ваксината "Пентаксим" е напълно безопасна за децата.

Има административно неразбиране около целия проблем с ваксините, обобщи БНТ от пресконференцията на здравния министър. Оказва се, че ваксините "Пентаксим" са същите, които са прилагани у нас през предишните години. Вместо да бъдат директно внесени от Франция, те са минали през Турция, след което южната ни съседка ни ги е дарила.

Причината е, че търговецът, който ги внася в България и притежава разрешителното за употреба, не е участвал в търг за доставката. Така за целите на имунизационния календар правителството ни е било принудено да намери друг начин за осигуряването им, а именно - чрез дарението, което ни е направила Турция.  В България тази ваксина идва на цена 54 лева, а

като дарение от Турция е двойно по-евтина - 27 лева

"Последния път, когато български представител, притежател на разрешение за употреба, се е явил на търг и го е спечелил, цената на 5-валентната ваксина е била 54 лева. Стойността на дарението, което получихме за 100 хил. ваксини "Пентаксим" от Турция, е 15 долара", обясни Москов.

Виж още: Роалд Дал в защита на ваксините

Тези ваксини не могат да се разпространяват в аптеките. Единственият начин, по който те могат да достигнат до пациентите, е по смисъла на Наредба 10, т.е. здравното министерство да ги доставя директно на пациентите, както е направено чрез регионалните здравни инспекции са предоставени на личните лекари.

В момента този проблем не съществува, тъй като притежателят на разрешението за употреба в България се е явил на следващ търг, който е спечелил, и

тези ваксини вече се доставят по законен начин

"Пентаксим"-ът е сигурен, надежден и същият като този, който е прилаган на нашите деца предишните години. Разрешението за употреба не е свързано с вредност и полезност, а с правото да търгуваш с този медикамент, да го продаваш на каса, на държава, на аптека", добави министърът.

Видео: Рисковани ли са ваксините

Колкото до ваксините "Еувакс Б", те не са включени в българския имунизационен календар и няма да бъдат разпространявани по никакъв повод и по никакъв начин. По препоръка на Световната здрaвна организация (СЗО) тази ваксина се държи на склад за случи на епидемия, които биха могли да възникнат при бедствия или в случай на епидемия в бежански лагер.

Ваксините не са опасни за здравето, обобщава БНТ

ВАП обаче разпореди да не се допуска употребата и на двете внесени от Турция ваксини - "Еувакс" и "Пентаксим", защото не са разрешени от българското законодателство.

Зам.-главният прокурор и ръководител на ВАП Ася Петрова поясни: "Прокурорите от ВАП извършиха проверка по реда на надзора за законност, в хода на която установиха, че ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" не са разрешени за употреба в страната. Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини.

С оглед на тези констатации ние считаме, че е допуснато закононарушение във връзка с установения внос. Важно е да повторим, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба съгласно нашето законодателство.

Не говорим за опасни ваксини

Такива доказателства нямаме. Това не е било обект на нашата проверка."

По-рано същия ден министърът на здравеопазването лично гарантира, че задължителната за децата у нас ваксина "Пентаксим" е напълно безвредна за тях и се използва в повечето европейски страни.

"Изнесената в последните дни в различни електронни медии информация за 5-валентната ваксина "Пентаксим", част от задължителния имунизационен календар на българските деца, че тя не отговаря на критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа. Гарантирам на българските родители, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това, да бъде използвана на територията на България и ЕС", увери Москов и коментира:

"Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен,

може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, но това не може да засяга спокойствието, майчинския инстинкт на хората за децата им. Това преминава границата не просто на политическото, но и на човешкото."

Москов обясни още, че "Пентаксим" ще продължи да се прилага, както е било и в предишните години, а проверката на прокуратурата е била за "Еувакс"-а.

Източник: БНТ